Vluchtelingen opnieuw de straat op voor een generaal pardon (beeldverslag)

Een kind met een zwart petje op draagt een bord met de tekst "Ik woon 6 jaar in Nederland".
Bij de generaal pardon-manifestatie op het Plein.

Gisteren gingen vluchtelingen voor de tweede keer de straat op voor een generaal pardon, in het kader van een campagne voor verblijfsrecht voor alle vluchtelingen die minstens vijf jaar in Nederland zijn. De indrukwekkende en strijdbare actie vond plaats op het Plein in Den Haag, voor het gebouw van de Tweede Kamer. Een uur voor deze actie was er ook nog een protest bij de Hofvijver, georganiseerd door Stop the war on migrants, tegen Frontex, een onderdeel van de deportatiemachine van de EU (zie de foto’s onderaan).

Zo’n 150 vluchtelingen, waaronder veel vrouwen en kinderen, waren uit het hele land naar Den Haag gekomen, onder meer uit Katwijk, Gilze, Amersfoort en Emmen. De meesten van hen verblijven in azc’s en verkeren in grote onzekerheid over hun toekomst. Sommigen zijn hier al bijna twintig jaar, allen voeren een dagelijkse strijd om te overleven. Uit de bordjes die vooral de kinderen met zich meedroegen, werd publiekelijk zichtbaar hoe lang de strijd van deze vluchtelingen voor bestaanszekerheid al aan de gang is.

Geen mens is illegaal

De deelnemers aan de demonstratie riepen leuzen als “Generaal pardon” en “Geen man, geen vrouw, geen kind is illegaal”. Evenals de demonstratie op 12 mei werd ook deze demonstratie georganiseerd door het actiecomité Generaal pardon 2021. De campagne is op initiatief van een aantal vluchtelingen in de gezinslocatie in Katwijk van de grond gekomen, en inmiddels doen diverse steungroepen en betrokken individuen eraan mee, waaronder ook Doorbraak. Meer menskracht en ook geld is van harte welkom om zo de campagne te verbreden en te verdiepen in de hele samenleving.

Een demonstrant met een rugzak op met een Nederlands vlaggetje eraan spreekt in de megafoon, die door iemand anders wordt vastgehouden.

Veel vluchtelingen hielden korte praatjes, niet alleen de vluchtelingen die in het actiecomité zitten, maar ook anderen die spontaan de megafoon grepen en hun hart uitstortten. Ook PvdA-lid Esther van Dijken, die opkomt voor de belangen van vluchtelingen, hield een motiverend praatje. Toen haar werd gevraagd of ze de campagne voor een generaal pardon steunde, zei ze volmondig “ja”. Verder nam ook Fatima Faïd, raadslid en lijsttrekker namens de Haagse Stadspartij, deel aan de actie. Eerder bleek al dat ook partijen als BIJ1 en de Partij voor de Dieren achter de vluchtelingen staan, die ook gisteren vlak voor de Tweede Kamer lieten zien hoe noodzakelijk het is dat er een nieuw generaal pardon komt.

Een jonge demonstrant voert het woord en leest iets op van een smartphone. Omstanders dragen borden waarop te lezen is hoe lang ze al in Nederland zijn.

Het is hoopgevend dat het idee van een nieuw generaal pardon langzamerhand begint door te sijpelen in de rest van de samenleving. Tijdens de actie ging er een contactlijst rond voor degenen die zich willen gaan inzetten voor een nieuw pardon. Flink wat mensen, vooral vluchtelingen, gaven aan dat ze meer willen doen dan alleen maar deelname aan een enkele demonstratie. In hun eigen omgeving liggen er talrijke kansen en mogelijkheden om van dag tot dag te werken aan meer bekendheid van de campagne en zo het draagvlak voor de campagne op te bouwen. Het is belangrijk dat er overal in het land mensen opstaan die aan de bel gaan trekken, die in hun eigen netwerken gaan vragen om massaal de petitie te ondertekenen, die publiekelijk aandacht gaan vragen voor het enorm zware leven van vluchtelingen zonder verblijfsrecht. Hoe meer mensen dat gaan doen, hoe meer invloed de campagne kan gaan krijgen. Hierbij geldt wel dat vluchtelingen zonder verblijfsrecht deze strijd niet in hun eentje kunnen en willen voeren. Ze hebben een heleboel bondgenoten nodig met veel meer macht en middelen dan ze zelf bezitten.

Harry Westerink

Een kinderwagen op de voorgrond, op de schaduwkap ligt een bord "Ik woon 20 jaar in Nederland". Een groep met demonstranten luistert naar een spreker die niet in beeld is.
De demonstranten rondom een beeld op het plein. Op de achtergrond terrassen.
Iemand spreekt vanaf een bankje de groep toe.
Fatima Faïd met een groen mondkapje met bloemen erop naast een bakfiets waarop een bord ligt met de tekst "No borders no nations, fuck your deportations! Abolish Frontex."
Fatima Faïd van de HSP bij een actiebord tegen Frontex. Actievoerders van het protest tegen Frontex waren meegekomen naar het Plein om de vluchtelingen te steunen bij hun strijd voor een generaal pardon.
Eén van de sprekers voert het woord terwijl iemand naast hem de megafoon vasthoudt.
We kijken op de rug van één van de sprekers richting de demonstranten.
Iemand met een kindje op de arm draagt een bord "Ik woon 6 jaar in Nederland".
Een kind met een mooie bebloemde kanten jurk aan draagt een bord "Ik woon 10 jaar in Nederland". Naast het kind staat iemand met veel vlechtjes in het haar en een Nederlands vlaggetje in de hand.
Twee demonstranten met hun mondkapjes op en borden die zeggen hoe lang ze in Nederland zijn (11 en 19 jaar).
Twee mensen waarvan eentje in een zwarte satijnen jurk en de ander een bruine rok, deze draagt een bord "Ik woon 11 jaar in Nederland".
Twee mensen waarvan eentje in een blauw streepjesshirt en de andere in een blauw hemd met borden dat ze 12 en 13 jaar in Nederland zijn.
Twee demonstranten met een groot spandoek met de tekst 'GENERAAL PARDON'.
(Foto: Jan Kees Helms)
Een kindje is in slaap gevallen in de buggy , met een Nederlands vlaggetje in de hand en een bord op schoot met de tekst "Ik woon 5 jaar in Nederland".
Het was warm tijdens het protest.
Een kind met een fel geelzwart trainingspak aan en Nederlandse vlaggetjes op de wangen. Op zijn bord staat "Ik woon 8 jaar in Nederland".
Twee kinderen met op hun gezichten en armen schmink in de kleur van de Nederlandse vlag en met Nederlandse vlaggen in hun handen.
Een spreker voert het woord vanaf een bankje.
Twee demonstranten met een spandoek met de tekst "WIJ ZIJN OOK MENSEN".
(Foto: Jan Kees Helms)
Een kind dat vriendelijk in de kamer kijkt. Ze heeft drie Nederlandse vlaggetjes op haar gezicht geschminkt staan. Ze draagt een bordje met "Ik woon 7 jaar in Nederland".
Eén van de sprekers aan het woord, terwijl iemand anders de megafoon vasthoudt.
Iemand met een zwartwit streepjesshirt en een rode tas met een bord "Ik woon 9 jaar in Nederland".
Twee mensen van wie de gezichten wegvallen achter hun vlaggetjes en een bord met "Ik ben 10 jaar in Nederland".
Een spreker aan het woord terwijl iemand anders de megafoon vasthoudt.
Heel groot spandoek op de grond met de tekst "GEEN MENS IS ILLEGAAL / NO ONE IS ILLEGAL" met erbij een tekening van een hek met prikkeldraad erboven.

Hier nog enkele beelden van het voorafgaande protest tegen Frontex.

Informatiebord met statistieken over het aantal doden aan de Europese buitengrenzen en de eisen van de demonstranten.
Een spreker bij de Hofvijver.
(Foto: Jan Kees Helms)
Twee demonstranten met hun borden. Ze staan voor het Mauritshuis.
(Foto: Jan Kees Helms)
Een spreker staat achter een op de grond liggend spandoek met de tekst "Abolish Frontex".
Een heleboel zwemvesten in de Hofvijver die een spandoek laten drijven met daarop de tekst "ABOLISH FRONTEX".
Reddingvesten met spandoek in de Hofvijver. (Foto: Jan Kees Helms)
De Hofvijver met daarin de zemvesten met het spandoek.
(Foto: Jan Kees Helms)
De zwemvesten met het spandoek op de kade, met op de stoep in krijt de tekst "Geen mens is illegaal".
(Foto: Jan Kees Helms)