Vluchtelingen opnieuw de straat op voor een generaal pardon (beeldverslag)

Bij de generaal pardon-manifestatie op het Plein.

Gisteren gingen vluchtelingen voor de tweede keer de straat op voor een generaal pardon, in het kader van een campagne voor verblijfsrecht voor alle vluchtelingen die minstens vijf jaar in Nederland zijn. De indrukwekkende en strijdbare actie vond plaats op het Plein in Den Haag, voor het gebouw van de Tweede Kamer. Een uur voor deze actie was er ook nog een protest bij de Hofvijver, georganiseerd door Stop the war on migrants, tegen Frontex, een onderdeel van de deportatiemachine van de EU (zie de foto’s onderaan).

Zo’n 150 vluchtelingen, waaronder veel vrouwen en kinderen, waren uit het hele land naar Den Haag gekomen, onder meer uit Katwijk, Gilze, Amersfoort en Emmen. De meesten van hen verblijven in azc’s en verkeren in grote onzekerheid over hun toekomst. Sommigen zijn hier al bijna twintig jaar, allen voeren een dagelijkse strijd om te overleven. Uit de bordjes die vooral de kinderen met zich meedroegen, werd publiekelijk zichtbaar hoe lang de strijd van deze vluchtelingen voor bestaanszekerheid al aan de gang is.

Geen mens is illegaal

De deelnemers aan de demonstratie riepen leuzen als “Generaal pardon” en “Geen man, geen vrouw, geen kind is illegaal”. Evenals de demonstratie op 12 mei werd ook deze demonstratie georganiseerd door het actiecomité Generaal pardon 2021. De campagne is op initiatief van een aantal vluchtelingen in de gezinslocatie in Katwijk van de grond gekomen, en inmiddels doen diverse steungroepen en betrokken individuen eraan mee, waaronder ook Doorbraak. Meer menskracht en ook geld is van harte welkom om zo de campagne te verbreden en te verdiepen in de hele samenleving.

Veel vluchtelingen hielden korte praatjes, niet alleen de vluchtelingen die in het actiecomité zitten, maar ook anderen die spontaan de megafoon grepen en hun hart uitstortten. Ook PvdA-lid Esther van Dijken, die opkomt voor de belangen van vluchtelingen, hield een motiverend praatje. Toen haar werd gevraagd of ze de campagne voor een generaal pardon steunde, zei ze volmondig “ja”. Verder nam ook Fatima Faïd, raadslid en lijsttrekker namens de Haagse Stadspartij, deel aan de actie. Eerder bleek al dat ook partijen als BIJ1 en de Partij voor de Dieren achter de vluchtelingen staan, die ook gisteren vlak voor de Tweede Kamer lieten zien hoe noodzakelijk het is dat er een nieuw generaal pardon komt.

Het is hoopgevend dat het idee van een nieuw generaal pardon langzamerhand begint door te sijpelen in de rest van de samenleving. Tijdens de actie ging er een contactlijst rond voor degenen die zich willen gaan inzetten voor een nieuw pardon. Flink wat mensen, vooral vluchtelingen, gaven aan dat ze meer willen doen dan alleen maar deelname aan een enkele demonstratie. In hun eigen omgeving liggen er talrijke kansen en mogelijkheden om van dag tot dag te werken aan meer bekendheid van de campagne en zo het draagvlak voor de campagne op te bouwen. Het is belangrijk dat er overal in het land mensen opstaan die aan de bel gaan trekken, die in hun eigen netwerken gaan vragen om massaal de petitie te ondertekenen, die publiekelijk aandacht gaan vragen voor het enorm zware leven van vluchtelingen zonder verblijfsrecht. Hoe meer mensen dat gaan doen, hoe meer invloed de campagne kan gaan krijgen. Hierbij geldt wel dat vluchtelingen zonder verblijfsrecht deze strijd niet in hun eentje kunnen en willen voeren. Ze hebben een heleboel bondgenoten nodig met veel meer macht en middelen dan ze zelf bezitten.

Harry Westerink

Fatima Faïd van de HSP bij een actiebord tegen Frontex. Actievoerders van het protest tegen Frontex waren meegekomen naar het Plein om de vluchtelingen te steunen bij hun strijd voor een generaal pardon.
(Foto: Jan Kees Helms)
Het was warm tijdens het protest.
(Foto: Jan Kees Helms)

Hier nog enkele beelden van het voorafgaande protest tegen Frontex.

(Foto: Jan Kees Helms)
(Foto: Jan Kees Helms)
Reddingvesten met spandoek in de Hofvijver. (Foto: Jan Kees Helms)
(Foto: Jan Kees Helms)
(Foto: Jan Kees Helms)