Kekistanvlag

Kekistanvlag.

Met verbazing heb ik gisteren de Tegenlicht-documentaire over Kekistan en nieuwe extreem-rechtse jongerenbewegingen zitten kijken. De teneur van het verhaal: al dat gedweep met fascisme en toxische masculiniteit is puur ironisch bedoeld, dat mensen gewapend met verkapte nazivlaggen, helmen en schilden de straat op gaan is puur ‘for the lulz’, en reactionair conservatisme is zeg maar het nieuwe punkrock. Voor zover ze überhaupt een serieuze boodschap hebben, is het hen enkel en alleen te doen om de “vrijheid van meningsuiting” (want zeg nou zelf: niemand heeft het daar toch nog over?). Gaat u dus maar rustig slapen vanavond, en doe vooral niet zo moeilijk.

Nu valt er een hoop te zeggen over de strategische functie van humor, en hoe ook grappen en trollen wel degelijk een rol spelen in het reproduceren van (potentieel) gevaarlijke denkbeelden en ideologieën. Waarom zou iets ineens niet meer schadelijk of problematisch zijn als mensen er om moeten lachen?

Ik, in ieder geval, kan me niet voorstellen dat iemand met enig besef van wat er in de twintigste eeuw gebeurd is, zo gemakkelijk een extreem-rechtse beweging met een groeiend mobiliseringspotentieel terzijde kan schuiven als een compleet ongevaarlijk cultureel fenomeen. En dat alleen maar omdat men ons belooft dat je het allemaal niet zo letterlijk moet nemen, en dat de soep heus niet zo heet gegeten zal worden (want, tot spijt van de “Godwin”-roepers moet het toch echt gezegd worden: precies hetzelfde zei men in de jaren twintig en dertig ook vaak over het fascisme).

Overigens valt ook op dat men zich voortdurend beroept op de vooronderstelde ‘humor’ en ‘ironie’ van extreem-rechtse jongerencultuur, en dan vervolgens Jordan Peterson – een ontzettend zure en ressentimentele beroepsseksist, waar werkelijk niets grappigs of ironisch aan te beleven valt – als voorname spreekbuis/inspiratiebron van die beweging. Kennelijk moeten we zelfs het voortdurend gedane beroep op ‘ironie’ met een korreltje zout nemen.

Belangrijkste punt van kritiek is misschien wel dat het beeld dat deze bewegingen presenteren van de politieke werkelijkheid, gewoonweg niet klopt. Alle geïnterviewden in deze Tegenlicht-documentaire beweren met droge ogen dat ‘links’ vandaag de dag hegemonisch is, en dat men dus niet raar op moet kijken wanneer hedendaagse ‘tegenbewegingen’ in reactie daarop een rechts discours vormen. Maar zoals Ico Maly betoogt in “Waarom VPRO Tegenlicht met de documentaire Trollen, Trump & Thierry de bal misslaat”, getuigt die bewering – en het feit dat die nergens in de documentaire überhaupt kritisch bevraagd wordt – van een totaal onbegrip van de tijd waarin we leven:

“Het lijkt wel of Reagan, Bush Sr. en Jr. en Trump niet gebeurd zijn. Het lijkt wel of Wilders en Fortuyn er niet geweest zijn. Het lijkt alsof Thatcher en neo-liberalisme niet bestaan hebben. We sluiten ook even de ogen voor de dominante anti-migratie en anti-islam discoursen en praktijken in de laatste drie decennia in de gehele westerse wereld. Hier zit de kern van het probleem met de documentaire: ze is politiek naïef. De maker ontbeert blijkbaar de politieke bagage om het Kekistani-narratief in zijn politieke context te plaatsen. De idealen van mei ’68 domineren helemaal niet de mainstream. Het omgekeerde is een feit.”

Mathijs van de Sande


 1. Mythos # 1 
  6 dagen geleden

  Laat maar aanvangen met het feit dat deze VPRO documentaire met zeer bedenkelijk laag kwaliteit journalistiek werk uitgevoerd is.

  Het verhaal wordt door zeer suggestieve vragen te stellen opgebouwd die meteen door de geïnterviewden klakkeloos worden overgenomen en op die manier zet de interviewer de toon van de documentaire aan zijn hand. Van onpartijdig zoekwerk is zeer weinig te zien in deze mengelmoes aan richtingloze subcultuur verschijnselen. Wel is het de ideale sfeer voor suggestieve manipulaties.

  Het verschijnsel van deze virtuele internet subcultuur bewoond vooral door stuurloze jonge generatie die geen enkel aanknopingspunt ergens kan vinden behalve in de drang voor eigen uiting wordt gemanipuleerd om hun eigen cognitieve problemen te versterken door te gaan beweren dat er “Links aan de macht zou zijn”. Hiermee hebben we dan een punt om aan te wijzen dat deze soort uitspraken typisch door ultrarechts gehanteerd worden. Kompleet uit de lucht gegrepen uitspraak die enkel met de gestoorde cognitie en onderwijs te maken heeft.

  Verder valt het op dat de auteurs van het documentaire willen maar al te graag een linea recta trekken tussen verschijnselen in de VS en deze in ons land, verbinding die van geen enkel kant feitelijk gaat kloppen. Valt meteen op het enorme culturele verschil waarbij de Amerikanen versterkt door de bepalingen van hun Grondwet graag op straat betoog doen van hun opvattingen terwijl in ons land zijn dergelijke zaken traditioneel ondenkbaar.

  Er is heel veel te schrijven en te zeggen over deze soort verschijnselen, misschien een leuke uitdaging voor het auteur van bovenstaande artikel om serie colleges over dit onderwerp te gaan maken omdat een feit is zeer zeker door die documentaire aangetoond – vanuit de linker kant is er geen reactie of uitleg aanwezig over deze subcultuur verschijnselen die grote groepen burgers betreffen.

  Op die manier doet progressief Nederland nog altijd aan het eind van de rij blijven staan.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*