Solidariteit

Solidariteit.

Afgelopen zondag was er weer een lawaaidemonstratie bij Kamp Zeist, een van de bajessen waarin mensen zonder papieren worden opgesloten in afwachting van deportatie. Ondanks de kou waren er toch nog twintig diehards komen opdagen om de opgesloten vluchtelingen en migranten een hart onder de riem te steken.

Er was een mix van oudgedienden uit de beweging met jonge activisten, wel allemaal meest wit. Er waren ook twee mannen aanwezig deze keer die vluchtelingengezinnen steunen in Epe en die ook vaak op bezoek gaan bij mensen die gevangen zitten in Kamp Zeist of die in het azc ernaast ‘wonen’.

Theaterstraat, een alweer 40 jaar oud vrijwilligerscollectief dat demonstraties technisch ondersteunt, was gekomen met een geluidskarretje. Dat maakte het tot een soort luxe lawaaiprotest omdat we niet de hele tijd hoefden te schreeuwen. Af en toe werd er muziek gedraaid, zodat we onze stembanden tot rust konden laten komen van het roepen van leuzen als “Geen trans, geen cis, geen mens is illegaal!” en “No borders, no nations, stop deportations!”

Versterkt lawaai

Versterkt lawaai.

Tijdens de grote ronde die we liepen, om de gevangenis heen, merkten we dat de gevangenen reageerden, door de tralies heen. Door de harde wind was er helaas heel weinig te verstaan van wat er vanuit binnen werd geroepen.

Roepen

Roepen.

Om het allemaal ‘veilig’ te houden reden er meerdere witte jeeps met ‘security’ heen en weer, werden we gestalked door een stuk of tien agenten te fiets en stond er om de hoek marechaussee klaar om ons streng toe te spreken. Niet verwonderlijk, want de oh zo gevaarlijke AFA was ook van de partij.

Lawaaikoor van activisten

Lawaaikoor van activisten.

Er was ook goed nieuws. De demonstratie was deze keer speciaal ook gericht op twee Afghaanse jongens die op 4 januari in een noodopvang voor vluchtelingen in Drachten waren gearresteerd. Een van hen bleek een paar dagen geleden plots te zijn vrijgelaten. Wegens een vormfout, aldus de advocaat die een hoger beroep had ingesteld. De mensen die de beide jongens steunen, gaan nu verder om ook de andere vrij te krijgen.

In de verte de bajes

In de verte de bajes.

Het is al met al best fijn om mee te doen aan de lawaaiprotesten bij kamp Zeist, zeker omdat het buiten altijd wel merkbaar is dat gevangen vluchtelingen en migranten het waarderen. En het blijft goed om samen met anderen solidariteit te betuigen met de mensen die zo heftig worden uitgesloten en opgesloten.

Bijna hemels koor in het bos

Bijna hemels koor in het bos.

De prachtige foto’s zijn gemaakt door Jan Kees Helms.

Max de Jong

Daar wordt gereageerd!

Daar wordt gereageerd!

Zwaaien

Zwaaien.

Speech

Speech.

Schreeuwen

Schreeuwen.


 1. NN # 1 
  4 maanden geleden

  Waarom is er voor gekozen ALLE activisten herkenbaar op de website te zetten ? Daar bij notabene waarom niet minstens een grote zonnebril op en capuchon ? Mijn mening is dat er toch minstens moet worden geprobeerd om de rpivacy te beschermen hoe wel de politie ongetwijfeld heeft gefilmd en er ook wel door bewakingscamera s is vastgelegd. Ik heb de indruk ( ik was er niet bij ) dat er geen id s zijn gecontroleerd ? Zo kunnen activisten worden herkend en actief geweerd. Zie Joke Kaviaar.
  Voor uit denken graag als dat al niet gebeurd zie 17 : 46 :
  https://www.npo.nl/door-het-hart-van-china/25-02-2018/VPWON_1265684

 2. Eric # 2 
  4 maanden geleden

  Alle activisten die herkenbaar in beeld zijn hebben daarvoor toestemming gegeven aan de fotograaf.

 3. NN # 3 
  4 maanden geleden

  Ik twijfelde er niet aan dat er toestemming is gegeven. Wat ik niet begrijp is wat de strategische meerwaarde is van herkenbaar op Doorbraak of waar dan ook op het web . Het is geen 1 mei demo.

 4. NN # 4 
  4 maanden geleden

  Het heeft me even wat denkwerk gekost maar nou begrijp ik het . Als het nog Rechtser word in NL hoeven die activisten niet onder zo ’n felle lamp vastgebonden op een stoeltje verhoord. Want namen adressen BSN nummers allemaal al bekend.

 5. Eric # 5 
  4 maanden geleden

  Ja, en dat schrikbeeld komt doordat ze foto’s hebben laten plaatsen op een linkse website, en zeer zeker niet doordat de politie bij de actie was en zoals altijd iedereen fotografeerde en filmde. Not!

  Je raakt er nogal overspannen van hè, van die paar foto’s, want je suggereert meteen ook dat we hun namen, adressen en bsn-nummers erbij gezet hebben of op een andere manier bekend maken. Merkwaardig.

  Wie openlijk gaat demonstreren loopt sinds de invoering en de verdere ontwikkeling van de fotografie een steeds groter risico herkenbaar vastgelegd te worden. Daar is geen ontkomen aan, zeker niet sinds gezicht bedekken verboden is (behalve voor racisten dan, die mogen blijven blackfacen op jaarlijkse racisme optochten en andere acties.) Vanzelfsprekend zijn we daar niet per se blij mee.

  Maar we staan voor een keuze om dan maar geen beelden te maken en te verspreiden van demo’s (of alleen beelden van ruggen en anderszins onherkenbaar gemaakte mensen) of beelden te blijven verspreiden waarmee we vastleggen wat er gebeurd is en om anderen (niet-demonstranten) te kunnen motiveren om ook eens te gaan. Want via onze foto’s kan je zien wat ze concreet doen en wat voor mensen actief waren: doodgewone mensen zoals jij en ik en de lezers.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*