Warme sfeer tijdens ijskoud lawaaiprotest bij Kamp Zeist (fotoverslag)

Solidariteit
Solidariteit.

Afgelopen zondag was er weer een lawaaidemonstratie bij Kamp Zeist, een van de bajessen waarin mensen zonder papieren worden opgesloten in afwachting van deportatie. Ondanks de kou waren er toch nog twintig diehards komen opdagen om de opgesloten vluchtelingen en migranten een hart onder de riem te steken.

Er was een mix van oudgedienden uit de beweging met jonge activisten, wel allemaal meest wit. Er waren ook twee mannen aanwezig deze keer die vluchtelingengezinnen steunen in Epe en die ook vaak op bezoek gaan bij mensen die gevangen zitten in Kamp Zeist of die in het azc ernaast ‘wonen’.

Theaterstraat, een alweer 40 jaar oud vrijwilligerscollectief dat demonstraties technisch ondersteunt, was gekomen met een geluidskarretje. Dat maakte het tot een soort luxe lawaaiprotest omdat we niet de hele tijd hoefden te schreeuwen. Af en toe werd er muziek gedraaid, zodat we onze stembanden tot rust konden laten komen van het roepen van leuzen als “Geen trans, geen cis, geen mens is illegaal!” en “No borders, no nations, stop deportations!”

Versterkt lawaai
Versterkt lawaai.

Tijdens de grote ronde die we liepen, om de gevangenis heen, merkten we dat de gevangenen reageerden, door de tralies heen. Door de harde wind was er helaas heel weinig te verstaan van wat er vanuit binnen werd geroepen.

Roepen
Roepen.

Om het allemaal ‘veilig’ te houden reden er meerdere witte jeeps met ‘security’ heen en weer, werden we gestalked door een stuk of tien agenten te fiets en stond er om de hoek marechaussee klaar om ons streng toe te spreken. Niet verwonderlijk, want de oh zo gevaarlijke AFA was ook van de partij.

Lawaaikoor van activisten
Lawaaikoor van activisten.

Er was ook goed nieuws. De demonstratie was deze keer speciaal ook gericht op twee Afghaanse jongens die op 4 januari in een noodopvang voor vluchtelingen in Drachten waren gearresteerd. Een van hen bleek een paar dagen geleden plots te zijn vrijgelaten. Wegens een vormfout, aldus de advocaat die een hoger beroep had ingesteld. De mensen die de beide jongens steunen, gaan nu verder om ook de andere vrij te krijgen.

In de verte de bajes
In de verte de bajes.

Het is al met al best fijn om mee te doen aan de lawaaiprotesten bij kamp Zeist, zeker omdat het buiten altijd wel merkbaar is dat gevangen vluchtelingen en migranten het waarderen. En het blijft goed om samen met anderen solidariteit te betuigen met de mensen die zo heftig worden uitgesloten en opgesloten.

Bijna hemels koor in het bos
Bijna hemels koor in het bos.

De prachtige foto’s zijn gemaakt door Jan Kees Helms.

Max de Jong

Daar wordt gereageerd!
Daar wordt gereageerd!
Zwaaien
Zwaaien.
Speech
Speech.
Schreeuwen
Schreeuwen.