Wat schrijft rechts?

Gerard Bruins, NVU-kreisleiter Überissel, krijst er op los. Achter hem houdt partijleider Constant Kusters een oogje in het zeil.

In de obscure blaadjes van extreem- en populistisch rechts komt hun ware aard naar boven. Haat tegen niet-westerse migranten en Joden voert de boventoon. Daarbij geven de publicaties een aardig kijkje in het verknipte leven van menig bruinhemd: onderlinge ruzies zijn aan de orde van de dag.

De socialistenvreters van weekblad Elsevier zien ze weer eens vliegen. Men is namelijk bang dat “de grootste vakbond van Nederland”, FNV Bondgenoten, “radicaliseert”. Wat is het geval? Onlangs kwamen kaderleden van Bondgenoten in opstand tegen een principeakkoord dat de overkoepelende FNV met de werkgevers had gesloten. Volgens dat akkoord gaat de hoogte van de pensioenen “meebewegen met de grillen van de financiële markten”, oftewel: als de pensioenfondsen met risicovolle beleggingen weer eens miljarden verspelen, dan mogen de werknemers daarvoor opdraaien. De kaderleden vinden dat “onverteerbaar”. Elsevier daarentegen ziet in het verzet vooral een complot van “radicaliserende kaderleden die tegenwoordig vaker SP stemmen”. Elsevier is met name bang dat het verzet van Bondgenoten “een hoop gedonder oplevert”, en dat stakingen aanstaande zijn. Elsevier zit daar niet op te wachten. Zeker niet omdat hun natuurlijke gabbers, de werkgevers, “juist dolblij zijn” met het principeakkoord.

In de nieuwsbrief van Stichting Taalverdediging is men ziedend. Mark Rutte, de premier van de brievenbuspiscoalitie Bruin I, “doorspekt zijn taal” namelijk met Engelse woorden! En dat moe-nie-kunnuh van onze taalpuristen. Volgens Rutte zelf gebruikt hij regelmatig Engelse woorden, omdat hij eerder werkte bij de Engels-Nederlandse multinational Unilever. Volgens Taalverdediging voert Unilever een “anti-Nederlands taalbeleid” en heeft dat “de hersenen” van Rutte “bedorven”. Nu wil ik best erkennen dat vooral de rechter hersenkwab van Rutte bedorven is en hij daarom een extreem-rechtse afwijking heeft, maar met het taalbeleid van Unilever heeft dat allemaal niets van doen. Taalverdediging is verder weer eens woedend op de Oranjes. Dit keer omdat de door ons allen zo geliefde prins Constantijn en prinses Laurentien hun kinderen gestald hebben op een Franstalige school in Brussel. Merde!

Volgens Revolte, het tijdschrift van Voorpost Vlaanderen en Nederland, zit Amerika achter een heus complot om Europa multicultureel te houden. De Amerikanen zouden namelijk vrezen dat Europese minderheden zich bekeren tot islamitisch “gewelddadig activisme” als ze “uit de boot vallen”. Om dat onheil te keren zou Amerika Franse migrantenjongeren motiveren “om uit te groeien tot de leiders van hun minderheid” en om te strijden voor gelijke kansen en rechten, iets waar Voorpost natuurlijk een broertje aan dood heeft. Maar goed, volgens Revolte organiseren de Amerikanen zelfs “uitwisselingsprojecten” om de Franse migrantenjongeren te hersenspoelen in “the American way of life”. Ook zouden filmsterren als John Travolta en Sylvester Stallone de Franse migrantenjongeren bezoeken om ze te drillen tot “politiek-correcte slaafjes van de Amerikaanse Nieuwe Wereldorde”. Volgens Revolte spelen daarbij anti-racisten en anti-fascisten met “hun multiculturele ideeën eigenlijk de Amerikanen in de kaart”. Anti-fascisten zouden niet meer zijn dan “nuttige idioten voor vreemde belangen”. Of zit er dan toch een kern van waarheid in de absurde anti-Duitse leus “Israël und USA, das ist die wahre Antifa”?

Verder steekt Revolte weer een veer tussen de billen van de Vlaamse collaborateurs die in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers samenwerkten of aan het Oostfront met de SS meevochten. Die moeten van Voorpost nu toch echt een keer “amnestie” krijgen, oftewel: vergiffenis voor hun misdaden. Het zou immers van de zotte zijn “om iemand meer dan vijfenzestig jaar na de feiten nog steeds met de vinger na te wijzen”. Daarbij zou de collaboratie in de hand gewerkt zijn door “honderd jaar anti-Vlaams unitarisme”, oftewel: door de vermeende onderdrukking van de Vlamingen door de Walloniërs. Kortom, de collaboratie is eigenlijk gewoon de schuld van de Walen, aldus een revisionistische Voorpost. Die amnestie zit er trouwens voorlopig nog niet in. Daarom organiseerde Voorpost afgelopen december in een of andere bruine kroeg maar weer eens een feest voor “onze oud-Oostfrontstrijders”. Houzee! En weg ermee…

In Pro Patria van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) wordt “met trots” gemeld dat er “een grote belangstelling voor ons blad is”. Nu wil ik niemand tegen het hoofd stoten, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de oplage boven de 50 ligt. De NVB is namelijk op sterven na dood en het blad is niet meer dan een leegblubberende rioolpijp vol  zelfmedelijden en gejammer van een paar oudgediende mannen. Zo klaagt men voor de duizendste keer over “de verraders van Volk en Vaderland” die de multicultuur mogelijk gemaakt zouden hebben, en over tegenstanders die de NVB wegzetten als extreem-rechts. De inhoud van het macramé-tijdschrift van mijn moeder is toch echt duizendmaal boeiender. De NVB moet beter haar best doen om een vermelding in deze rubriek te blijven behouden. Anders haak ik af. Kom op mannen, jullie kunnen het!

Wij Europa van de Nederlandse Volks Unie (NVU), daarentegen, weet me wel altijd te boeien. In het laatste nummer is te lezen dat de übermarginale NVU “een brede volkspartij is met een duidelijk sociaal en rechtvaardig beleid voor iedere Nederlander”, mits die Nederlander natuurlijk geen jood, moslim, liberaal, socialist, migrant, gehandicapte of “links-fascist” is. Verder blijkt de NVU-kringleider van de provincie Overijssel, Gerard Bruins, meegelopen te hebben met de laatste Mars voor het Leven van de anti-abortusfundi’s van Schreeuw om Leven. Volgens de krankjorumme Bruins, die zichzelf zonder dollen NVU-kreisleiter Überissel noemt, trok de anti-abortusmars maar liefst duizend deelnemers. Blijkbaar werden de deelnemers “beschimpt door linkse tegenstanders”, maar dat zal hij ook wel gewend zijn van zijn eigen NVU-demonstraties. Volgens Bruins is verzet tegen abortus “niet het alleenrecht van orthodoxe christenen”. Zo zouden Duitse neo-nazi’s in 2008 al deelgenomen hebben aan een christelijke demonstratie tegen abortus. Ook zou Europa volgens Bruins “in de komende Volkerenstrijd” tegen de moslims alle “geaborteerde Volksgenoten” gaan missen. In Wij Europa staat verder een artikel van partijleider Constant Kusters over het 40-jarige bestaan van de NVU. Dat artikel is vooral een afrekening met de voormalige partijleider Joop Glimmerveen. Die had volgens Kusters “ruzie met iedereen”, zou “een moeilijk karakter” hebben en zou de deur opengezet hebben voor mensen van de veiligheidsdienst die de partij kapot probeerden te maken. Kusters daarentegen – sarcasme-modus aan – maakt nooit ruzie, heeft nooit in een gekkenhuis gezeten, heeft nooit informatie over onwelgevallige partijleden doorgestuurd aan anti-fascisten en heeft nooit al even idiote rivalen in de partij beschuldigd van de meest complete nonsens.

Op het webforum Stormfront Nederland en Vlaanderen ruziet Kusters ook wat af. Hij heeft het er maar druk mee. Hij richt zijn pijlen richting Stormfront vooral op Chris Beumer, een voormalig NVU-kringleider die de partij verlaten heeft. Kusters suggereert dat Beumer voor de AIVD werkt en erop uit is om zijn partij kapot te maken. Kusters noemt Beumer ook “een fantast” die allerlei stoere verhalen over vechtpartijen bij elkaar verzint. Beumer noemt op zijn beurt Kusters weer “een leugenaar” en onthult diens bijnaam “Sjappie”. Een ander forumlid beschuldigt Kusters van het plunderen van de partijkas. Weer anderen schrijven dat Kusters de partij alleen maar afbreekt en dat hij kameraden zwart maakt en verraadt. Verder blijkt de NVU in extreem-rechtse kringen ook wel de “Insane Clown Posse” genoemd te worden. En “insane” zijn sommige partijleden zeker. Maar een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Met dank aan Kusters dit keer.

Gerrit de Wit