Wat schrijft rechts?

Wat teelt rechts?
Wat teelt rechts?
In de publicaties van Hitler-wannabees, rechts-populistisch gespuis en christenzeloten komt hun ware aard naar boven. Haat tegen Joden, niet-westerse migranten en afvalligen voert de boventoon. Daarbij geven de publicaties een aardig kijkje in het verknipte leven van deze snuiters: krankjorume ideeën zijn aan de orde van de dag.

Op de website van de PVV staat weinig nieuws. Veel gereutel over de islam, de islam, de islam, de islam en – verrassing – de islam. Dat gaat zoals gebruikelijk weer gepaard met de meest bombastische woorden, zoals “zak maar in het moeras”, “walgelijk”, “irritante EU”, “mordicus”, “klip en klaar”, “Nederland is ziek”, “de bak in”, “afschuwelijk”, “totaal onaanvaardbaar”, “islamitisch boevennest” en “nu niet, nooit niet!”. En aan dat laatste voeg ik toe: “nooit meer fascisme!”, om ook maar even kort door de bocht te gaan.

In Pro Patria van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) beklagen de fascisten zich over het Nederlandse volkslied. Men vindt het Wilhelmus wel “mooi”, maar “het kan ons volkslied niet zijn”, omdat in het lied “lovend over de koning van Spanje” wordt gesproken. En een Spanjaard is natuurlijk geen Nederlander. Punt. Uit. De NVB stelt voor, alsof iemand hen ooit serieus zal nemen, om het Wilhelmus te vervangen door het lied “Alle man van Neerlands stam”. En laat dat nou net een lied van de NSB zijn die in de Tweede Wereldoorlog naar lieve lust collaboreerde met de nazi’s. De NVB heeft verder, zoals bekend, niet zo veel op met Holocaust-herdenkingen. Die “herdenkingsindustrie dient politieke doeleinden en er gaat veel geld in om”, aldus de immer meelevende NVB. Volgens de beweging wordt de Holocaust enkel gebruikt “om kritiek op de multiculturele samenleving en de massale immigratie te smoren”. De Joden moeten volgens de NVB geen huilie huilie doen. Het zou immers hun eigen schuld zijn dat anderen een “afkeer” van hen hebben, doordat ze zich zouden bezondigen aan “expansionisme”, “geldhandel” en laakbare “handelspraktijken”. Zo kennen we de NVB weer: als een bende antisemitische idioten die waarschijnlijk het werk van oom Hitler nog eens dunnetjes over zouden willen doen.

Normaliter worden in deze rubriek alleen bladen, en ook wel eens websites, van rechts besproken. Dit keer maak ik een uitzondering, onder het motto “Wat teelt rechts?”, gewoon omdat ik het leuk vind. Wat is er aan de hand? In 2011 werd Patrick de Bruin, bekend van het organiseren van extreem-rechtse concerten en bijeenkomsten, gearresteerd. Het bleek dat hij maar liefst 1.276 hennepplanten met liefde verzorgde, en dat niet enkel voor eigen gebruik. De Bruin moest zich voor de rechtbank verantwoorden en onlangs volgde de uitspraak. Hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar gekregen met een proeftijd van twee jaar. Ook kreeg De Bruin een werkstraf van 240 uur aan zijn broek. Als hij zijn werkstraf niet of slecht uitvoert, dan moet hij in principe alsnog 120 dagen de bak in. Het leuke is trouwens dat De Bruin ook regelmatig actief is voor de Nederlandse Volksunie (NVU), de partij die regelmatig demonstreert tegen drugsdealers en de doodstraf voor hen eist. Onder het motto “boter bij de vis” vraag ik me af of de NVU De Bruin al uitgestoten heeft of, beter, dat men hem eigenhandig voor het vuurpeloton gesleept heeft. Ik ben benieuwd…

In Laagland, nieuwsbrief van Voorpost Nederland, is te lezen dat men “een voorhoede is die in staat is om met beperkte middelen dingen te kunnen bereiken”. Zo meent Voorpost dat door hun toedoen een vluchtelingencentrum in Venray er niet is gekomen en dat “in diverse plaatsen succesvol actie gevoerd is tegen de komst van moskeeën”. Voorpost zou naar eigen zeggen “de voorhoede van de vaak zwijgende meerderheid” zijn. Maar die “zwijgende meerderheid” zit klaarblijkelijk niet op Voorpost te wachten, daar er vaak “zo heftig gereageerd wordt op het moment dat Voorpost zich plots laat zien”. Maar dat komt volgens Voorpost door een groot complot: van “de vijanden”, van “de laffe politici en hun handlangers in de media en sociale organisaties”. De Calimero’s van Voorpost Nederland en Vlaanderen organiseerden verder in mei hun jaarlijkse Pinksterkamp. Dat beloofde “weer een bijzonder tof weekeinde te worden”, met drinken, sporten, drinken, ouwehoeren, zingen, koken en drinken. Maar mijn bronnen binnen Voorpost lieten me weten dat er nauwelijks Nederlandse Voorposters aanwezig waren bij dit festijn. Dat komt mede door onenigheid binnen Voorpost Nederland. Zo hebben kopstukken als Paul Peters zich teruggetrokken uit het “kringbestuur”. Ook is het aantal lokale “stamtafels”, waar Voorposters elkaar onder het genot van bier treffen, afgenomen van zeven naar twee of drie. En zo wordt het natuurlijk niets met die voorhoede…

De fascistische splinter Zwart Front brengt tegenwoordig ook een blad uit, Bellum geheten. De splinter en het blad zijn opgezet door ene Ritchie Kolvers en zou afdelingen hebben in Nijmegen, Friesland en Zuid-Holland. Veel zal het allemaal niet voorstellen, daar bij Zwart Front-borrels meestal slechts vier mensen op komen dagen, waarvan de helft waarschijnlijk nog eens bestaat uit informanten voor de politie, maar dat geheel terzijde. Het blad ziet er best mooi uit. Alleen staat de inhoud me toch enigszins tegen. Zo is het blanke Zuid-Afrikaanse boer voor en na, wordt de Syrische president Assad gesteund, krijgt Benito Mussolini een veer in de poeperd gestoken en zouden veel antropologen Joden zijn die de “biologische verschillen” tussen “rassen” ontkennen. Zwart Front ontleent haar naam mede aan… Zwart Front, maar dan aan de versie die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was. Dat Zwart Front werd in 1934 opgericht door Arnold Meijer en oriënteerde zich op het Italiaanse fascisme. De beweging was zo antisemitisch als de pest en streefde naar een “vertrek” van alle joden uit Nederland. Maar volgens Zwart Front 2.0 is het “te makkelijk om achteraf te oordelen” over Zwart Front: “Het is heel belangrijk om de tijdsgeest in acht te nemen”, aldus de negationisten van Zwart Front 2.0. Zwart Front 1.0 deed overigens één keer mee aan de landelijke verkiezingen. Dat was in 1937. Men won toen maar liefst 0.2 procent van de stemmen! En dat zijn aantallen waar Zwart Front 2.0 alleen maar van mag dromen. Die mogen al blij zijn met een borrel waar tien aanhangers op af komen, inclusief informanten.

In Elsevier wordt wijlen Margaret Thatcher nog even op het schild gehesen. Zij was “een premier met visie en daadkracht” en zelfs “opponenten” zouden haar “soms missen” – kuch. Volgens Elsevier was Thatcher aanhanger van de vrije markt-fundamentalist Friedrich Hayek, die inmiddels alweer een jaar of twintig geleden de vrije wereld verruilde voor de besloten wereld van de grafkist. Hayek en Thatcher waren volgens Elsevier “vrijheidsstrijders” en “voorbeeldige idealisten” met “verstandige ideeën”. Dat de vrije markt tot een compleet losgeslagen vechtmaatschappij leidde waarin banken en andere kapitalisten de vrije hand hebben om alles kapot te maken, zal Elsevier aan de reet jeuken. Anyway, volgens Elsevier zou in Nederland de VVD “de meeste affiniteit moeten tonen” met Hayek en Thatcher, maar “in die kring valt niets van een ideologische vitaliteit te bespeuren”. Het weekblad schreeuwt dan ook uit: “Waar staat de VVD nu voor, onder een zwalkende, onbetrouwbare premier die met het schenden van verkiezingsbeloften zijn kiezers keer op keer luid lachend in de steek laat?” Elsevier stelt zelfs dat bij de VVD “stiekem de hoop bestaat” dat Edith Schippers ooit “het roer” over zal nemen. Deze minister zou wel over “rechtlijnigheid” beschikken, geen eigenschap waar veel mensen trots op zullen zijn, maar een zakkenvullende VVD-er natuurlijk wel. Tot die tijd zal elke VVD-er “de dag vieren, omdat ze weten dat die hen weer iets dichter brengt bij het politieke afscheid van Mark Rutte”. En dan zal Elsevier, het tijdschrift van rechts en ondernemend Nederland, dansen op het graf van ons nationale giechelbekkie.

In de nieuwsbrief van Schreeuw om Leven is te lezen dat “we” sinds de invoering van de abortuswetgeving 32 jaar geleden “één miljoen Nederlanders missen door abortus”. Dat zal allemaal wel, maar als al die brokjes cellen op aard zouden zijn gekomen, zouden andere rechtse krachten weer hysterisch de straat op gaan onder het motto “vol=vol”. Hoe kunnen we het al die rechtse krachten in godsnaam naar de zin maken? Ik weet het ook niet meer. Verder is Schreeuw om Leven bezig met de actie “Luiers voor Israël”. Ja, het staat er echt. Een derde van de mensen in Israël zou volgens de christengekkies leven onder de armoedegrens. Daarom zamelt Schreeuw om Leven “luiers” en “incontinentiemateriaal” in dat met containers naar Israël wordt verscheept. Schreeuw om Leven kan beter die containers aan mij schenken. Want ik pis in mijn broek van het lachen over dit soort rare acties, waarschijnlijk net als vele linkse Israëliërs die strijden tegen de sociale kaalslag door de rechtse regering aldaar.

In de nieuwsbrief van Stichting Taalverdediging schrijft men dat er veel klachten bij hen zijn binnengekomen over een diervoederbedrijf. Dat bedrijf heeft namelijk de doodzonde begaan door de opschriften op een bepaalde zak hondenvoer in het Engels te doen. Daaronder echter staan ook de Nederlandse opschriften, maar dan iets kleiner, en dat mag niet van onze nationale zuurpruimen. Taalverdediging schrijft dat “van honden bekend is dat zij een sterk reukvermogen hebben, maar met hun ogen daarentegen hebben zij het minder getroffen”. De letters zouden “voor de honden van de klagers in ieder geval te klein zijn” en dat leidt tot “ontevreden gejank en geblaf”. Bovendien zouden honden volgens de taalneuroten “maar één taal kunnen leren, de taal van het baasje”. Tweetalige honden zouden er niet zijn. Maar ik als linkse hond kan naast het Nederlands ook blaffen in het Frans: wouaff, wouaff!

Gerrit de Wit