“Wij eisen dat huishoudelijk werk als echt werk erkend gaat worden!” (video)

Twee deelnemers aan de demonstratie, beide met de vuisten in de lucht. Eentje draagt een T-shirt met daarop een hand gehuld in een schoonmaakhandschoen die een bos sleutels vasthoudt.
Strijdbare domestic workers, rechts Nur Hayati.

“Wij eisen dat huishoudelijk werk als echt werk erkend gaat worden”, zei Nur Hayati van de FNV Migrant Domestic Workers Union gisteren op de demonstratie voor een rechtvaardig en effectief coronabeleid in Nijmegen. Het protest was georganiseerd door BIJ1 Arnhem – Nijmegen, FNV Migrant Domestic Workers Union, #Nijmegenvoor14, Internationale Socialisten Nijmegen en ROOD Nijmegen. Hier haar integrale toespraak.

Goedemiddag allemaal!

Ik ben Nur Hayati! Het is me een eer voor jullie te mogen spreken als voorzitter van de FNV Migrant Domestic Workers Union. Ik ben gekomen om jullie onze solidariteit te brengen.

Wij, huishoudelijk werkers, strijden voor erkenning van onze rechten. We zijn er van overtuigd dat we gelijke sociale bescherming van de overheid verdienen, net als alle andere werknemers, ongeacht onze migratiestatus.

Wij verdienen respect in deze samenleving! Waarom? Omdat we belangrijk werk doen. Met dit werk dragen we bij aan de economie van de Nederlandse samenleving. Nederlandse gezinnen profiteren van ons. We maken huizen schoon, zorgen voor kinderen en ouderen, we koken en doen de was. En doordat alles thuis goed verloopt, kunnen onze werkgevers werken en hun geld verdienen.

Maar wij zijn nauwelijks beschermd door de wet. Wij werken zonder schriftelijk contract, vakantiegeld en ziekteverlof en zonder verzekering. Daarbij lopen we elke dag risico te worden uitgebuit vanwege onze status. De lonen zijn laag en soms worden we helemaal niet betaald. En in vele gevallen wonen domestic workers in kleine kamers tegen een enorme huur en een hoge borg, die niemand ooit terug krijgt.

Als vrouwen uit arme landen zijn velen van ons kwetsbaar voor seksuele intimidatie. Ook ik zelf heb zo’n trieste ervaring gehad.

Door een gebrek aan adequate sociale bescherming hebben velen van ons geleden tijdens de coronacrisis. Tijdens de lockdown verloren wij van de ene op de andere dag onze baan en daarmee ons loon. Het kon de werkgevers niet schelen of we nog te eten hadden of een dak boven ons hoofd. Velen van ons raakten hun huis kwijt en niemand wist wat te doen om te voorkomen dat we besmet zouden raken met het virus.

Gelukkig waren er mensen solidair met ons! Zonder hun steun hadden we de crisis niet overleefd.

Vrienden, we zijn hier in Nederland omdat we de toekomst van onze kinderen willen veranderen. Wij werken hard voor hen. We zijn geen criminelen en we zijn geen bedelaars!

We eisen dat de regering ons gelijk behandelt met respect en waardigheid. Wij eisen dat onze grondrechten onder het Nederlandse arbeidsrecht een ware betekenis en geest krijgen. Wij eisen daarom dat ILO Conventie 189 geratificeerd wordt, zodat huishoudelijk werk als echt werk erkend gaat worden! Zodat sociale zekerheid aan dit werk, ons werk, verbonden gaat worden. En, last but not least, we vragen de Nederlandse regering om ons een kans te geven om legaal in dit land te werken. Daarmee vinden we de sleutel tot waardig werk als domestic workers.

Dank jullie wel.

Nur Hayati