Wil de Amsterdamse PvdA-wethouder Asscher af van de Wet Inburgering?

Lodewijk Asscher
Een PVV-achtige kop boven een artikel lijkt de voorkeur te hebben boven nieuws belichten. De Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher geeft in De Volkskrant van 21 april 2009 opmerkelijke kritiek op de Wet Inburgering, maar de krant kopt: "Verbied neef-nicht huwelijken".

In De Volkskrant van 21 april noemt Asscher dingen die veel beter kunnen in de hoofdstad: "Bijvoorbeeld de inburgering. Wij denken dat we mensen verder helpen als we ze vertellen: ‘U moet een cursus volgen, maar u leert daar wellicht niets, en als u niet op tijd examen doet, betaalt u 270 euro.’ Onze boodschap is: ‘Het interesseert ons niet.’." Het bestaande systeem van inburgering moet worden vervangen door burgerschapstrainingen en taal, zegt Asscher ook. Wil Asscher nu de inburgeringsplicht, met zijn systeem van boetes en dreigementen, afschaffen? Dat zou nieuws zijn!

De Volkskrant zet echter als kop boven de sterk verkorte tekst van Asschers 'Amsterdam-lezing': "Verbied neef-nicht huwelijken". Asscher maakt namelijk in zijn lezing een statement tegen deze liefdes, evenals tegen "ongebreidelde huwelijksimport en gezinsherenigingsmogelijkheden". Nu zijn die zeker niet ongebreideld, zoals velen weten die samen met hun geliefde uit een niet-westers buitenland hier willen wonen. Jammer dat De Volkskrant een oproep tot verbieden uit de tekst promoveert tot kop boven het artikel en niet de oproep tot afschaffen van de inburgeringsplicht. De Volkskrant maakt een potje van Asschers lezing. Maar de Amsterdamse PvdA zet zijn verhaal wel trots op de eigen site. Hopelijk geeft de volledige lezing vanavond meer duidelijkheid over wat Asscher met de Wet Inburgering wil.

Willem Slaapmaat