Weer ophef in Delfzijl: dwangarbeiders moeten medische dossiers inscannen

Logo.
Logo.

Het blijft rommelen in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Vorige week donderdag lag het Werkplein Eemsdelta/ISD Noordoost van die gemeenten onder vuur in de sociale media. Men dwong namelijk uitkeringsgerechtigden om bij Lidl te winkelen en daarna alles weer terug te leggen in de schappen. Nog dezelfde dag werd het project stopgezet. Nu blijken andere bijstandsgerechtigden gedwongen te worden om medische dossiers in te scannen. Zo meldt Bram Reinders op Facebook.

Reinders schreef vandaag: “Kom je een oude bekende tegen. Het bekende vragen van hoe of het is en wat doe je voor de kost.
De persoon antwoordt: ‘Ik ben werkloos, maar ik scan medische gegevens in voor de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG).’
‘Als vrijwilliger?’
Begint de persoon te lachen: “Nee, dit is voor een project van Werkplein Eemsdelta/ISD Noordoost. Om in het werkritme te moeten blijven, moet ik medische dossiers van patiënten inscannen. En als ik dit zou weigeren, word ik gekort op mijn uitkering.’
‘Dus als je wilt, kun jij alle medische gegevens van iedereen inzien’, vraag ik.
‘Als ik dat zou willen, zou dat kunnen.’
Ik heb dit met stomheid aangehoord. Hoort dit niet een betaalde baan te zijn? Deze persoon doet gewoon (dwang)arbeid, en bij arbeid hoort een gewoon salaris. En bij weigering van dit soort projecten worden mensen gekort op hun uitkering, dus de keuze om het niet te doen komt hen duur te staan. Dit soort projecten is koren op de molen van werkgevers en instellingen, want waar ze geen goedkope Oost-Europese arbeidskrachten kunnen inzetten, maken ze (mis)gebruik van gratis uitkeringsgerechtigden en houden zich dus bezig met de zuiverste vorm van dwangarbeid.”

Tot zover Reinders’ verhaal. Hij heeft inmiddels navraag gedaan bij de ziekenhuisgroep en daar werd in eerste instantie gereageerd van “dat kan helemaal niet”. Toch werd hij doorverbonden. Men heeft beloofd later vandaag of anders morgen te reageren op zijn vragen.

Het komt vaker voor dat uitkeringsgerechtigden voor gemeenten aan het scannen worden gezet. Zo worden in Amsterdam dwangarbeiders gebruikt door het Gemeentearchief voor scanwerkzaamheden. Ook het werken met privacygevoelige dossiers is helaas niet ongebruikelijk. In Zoetermeer worden dwangarbeiders ingezet om dossiers van strafzaken op te schonen voor de Haagse rechtbank, onder een zeer streng regime.

Eric Krebbers