1 mei, Leeuwarden: debat over de actualiteit van het vrij socialisme van Domela

“Op woensdag 1 mei zullen we een bijeenkomst houden in Zalen Schaaf. Hetzelfde onderkomen waar ruim 125 jaar geleden duizenden Friezen opkwamen voor het recht op de achturige werkdag. We zijn benieuwd naar de actualiteit van Domela’s gedachtegoed en doen dat door terug te blikken naar een debat tussen Piter Jelles Troelstra en Domela Nieuwenhuis van weleer”, aldus de oproep.

Die gaat verder: “Kunnen we met parlementaire verkiezingen nog wel veranderingen bewerkstelligen? Als medewerkers van de Vrije Bond, Bed-Bad-Brood Friesland en belangengroep Leeuwarder uitkeringsgerechtigden hebben we gedurende onze acties ontdekt dat we rechten steeds meer moeten bevechten. Het gaat hier om bijvoorbeeld hulp vragen bij dreiging van ontslag, solidariteit met vluchtelingen en arbeidsmigranten, protesteren tegen strafkortingen op een uitkering, protest op het weigeren van ongedocumenteerde dak- en thuislozen in de nachtopvang, fatsoenlijk eten en onderdak. Hoe kunnen we voorkomen dat onderdrukten ‘rechteloos’ raken? Met een schuldenproblematiek dreigt de situatie al gauw dat je dak- of thuisloos kan worden en ondertussen is er al veel (verborgen) armoede. Hoogste tijd voor sociale strijd!”

Woensdag 1 mei
Vanaf 19:30 uur
Zalen Schaaf
Breedstraat 48, Leeuwarden

In het kader dat Domela 100 jaar geleden is overleden wordt zijn strijd en gedachtegoed met tal van activiteiten gevierd. “De minderheden zijn in de geschiedenis altijd de drijfkracht geweest.”

Eric Krebbers