1 mei, Nijmegen: demonstratie “1 mei verbindt!”

Banner
Banner

“May Day May Day! Op 1 mei is het internationale arbeidersdag. We zullen deze dag bij elkaar komen in solidariteit met activisten die zich, zowel hier als ver weg, verzetten tegen kapitalisme en mens en milieu boven winst stellen. Tijdens de 1 mei-demonstratie willen we dit jaar aandacht besteden aan de impact die werk heeft op mensen in Nederland: van (arbeids)migranten tot de lgbtq-gemeenschap, van vrouwen tot gepensioneerden en de jeugd. De strijd voor veilige en eerlijke arbeid is al lang geleden ingezet, maar we zijn nog altijd ver van de gelijkwaardige standaard die we wereldwijd verdienen. Hoewel uitbuiting en oorlog ver van ons vandaan lijken, mogen we niet vergeten dat ze het directe gevolg zijn van het huidige economische en politieke systeem, en ook hier wel degelijk hun uitwerking hebben: vluchtelingen zoeken een veilige thuishaven, de gevolgen van klimaatmaatverandering worden langzaam zichtbaar, een permanente noodtoestand brokkelt onze individuele en collectieve vrijheden af, toenemende werk- en regeldruk geven massale burnoutklachten bij studenten en werkenden, sociale huisvesting wordt afgebroken, arbeidsrechten worden uitgehold… Dit terwijl de rijken alleen maar rijker worden en politici de macht verder naar zichzelf toe trekken. Wij willen een samenleving die oog heeft voor ieders welzijn, en wij weten dat dit mogelijk is!”, aldus de oproep van de organisatoren van de demonstratie, die ook gesteund worden door Doorbraak.

Demonstratie
Dinsdag 1 mei
Vanaf 17:30 uur
Van Schaeck Mathonsingel
(tegenover centraal station)
Nijmegen
Facebook

De strijddag 1 mei krijgt vanuit radicaal-links steeds meer aandacht. Overdag organiseren wij met anderen in Den Haag een van onderop-blok bij de landelijke FNV-demonstratie. Die avond zijn er naast in Nijmegen ook demonstraties in Den Haag en Tilburg. Verder zijn er in de aanloop naar 1 mei bijeenkomsten in Tilburg, Den Haag en zelfs twee in Nijmegen. Kijk voor details in de agenda hiernaast.

Met de demonstratie willen de organisatoren “een einde aan uitbuiting en de permanente staat van oorlog eisen en samen starten met de bouw aan een alternatief. Na de demonstratie is er in De Klinker (Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen) een avondprogramma met muziek, eten, discussie en gemeenschapszin.”

Eric Krebbers