1 november, Utrecht: demonstratie tegen Zwarte Piet

Zwarte Piet is racisme.
Zwarte Piet is racisme.

Op 1 november organiseren Utrecht In Actie en Zwarte Piet Is Racisme een demonstratie tegen Zwarte Piet, onder het motto “5 december voor iedereen”. Als sprekers en artiesten treden onder meer op Fatima Warsame, Patricia Schor, Tori Oso Utrecht, Mistrezz, Kno’ledge Cesare en JAE StropStrikkers.

Demonstratie
Zaterdag 1 november, vanaf 14:30 uur
Neude, Utrecht
Facebook-event

Uit de oproeptekst: ”De Sinterklaastraditie is altijd aan verandering onderhevig geweest. Maar nu de verandering wordt ingegeven door de behoefte om de raciale karikatuur Zwarte Piet aan te passen, weigeren grote groepen mensen en instituten om met die verandering mee te gaan. Deze weigering gaat gepaard met racistische treiterijen, bedreigingen en zelfs geweld.

De VN, de bestuursrechter, de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens hebben zich uitgesproken tegen het sluimerende racisme in Nederland en de racistische karikatuur Zwarte Piet. Ondanks de aangekondigde stroopwafel-, bloemetjes- en kaaspieten zal de raciale Zwarte Piet nog steeds alom aanwezig zijn.” De organisatie van de demonstratie roept iedereen op om zijn stem te laten horen “voor een Sinterklaasviering zonder racistische bijsmaak”.

Harry Westerink

Oproep.
Oproep.