10 maart: demonstratie voor solidariteit met de hongerstakers in Griekenland

Affiche voor de actiedag

Op donderdag 10 maart organiseert Griekenland Is Overal een demonstratie in solidariteit met de 300 hongerstakende arbeidsmigranten in Griekenland. De actie maakt deel uit van de wereldwijde actiedag “Ga niet naar Griekenland op vakantie!”. Doorbraak roept iedereen op om mee te doen.

Donderdag 10 maart om 17:00 uur
Begin bij De Dokwerker
Jonas Daniel Meijerplein, Amsterdam

Meer informatie over de hongerstaking lees je in het artikel “Griekenland: massale hongerstaking van migranten zonder papieren” dat Doorbraak eerder publiceerde, en op de zeer actuele website clandestineenglish.

Hieronder de door Doorbraak vertaalde oproep voor de wereldwijde actiedag.

“Reisadvies: je hebt misschien gehoord dat Griekenland een mooi land is om te bezoeken, met heerlijk eten en gastvrije mensen. Maar pas op: dat is niet de hele waarheid. Voor honderdduizenden bezoekers is de realiteit compleet anders. Er is een grote dreiging van mensenrechtenschendingen. Migranten en bezoekers die de Griekse grenzen oversteken, kunnen worden gedeporteerd of voor 2 tot 4 maanden of langer worden opgesloten in detentiecentra. Wanneer deze bezoekers worden vrijgelaten, worden ze gedwongen om te werken in de landbouw, lokale industrie, georganiseerde misdaad, of als straatverkopers, zonder papieren of burgerrechten. Bezoekers van Griekenland worden gewaarschuwd voor mishandeling, intolerantie, haat, criminalisering en geweld door de Griekse staat.

Griekenland buit ongeveer 500 duizend migranten en vluchtelingen uit om de slechte economische situatie van het land te verbeteren. Vorig jaar zijn ongeveer 140 duizend migranten de Griekse grenzen overgestoken in de hoop op een beter leven. De meesten van hen worden voor jaren geïllegaliseerd en behandeld als onuitgenodigde moderne slaven.

Nog een affiche
Sinds 25 januari zijn 300 migranten die al jarenlang in Griekenland werken en leven een landelijke hongerstaking begonnen in Athene en Thessaloniki. Ze eisen de legalisering van alle migranten zonder papieren in Griekenland. Hun strijd is de strijd van alle migranten, arbeiders en burgers van de wereld. Op 10 maart zal hun hongerstaking de 45ste dag ingaan, maar de Griekse staat heeft nog steeds niet gereageerd op hun rechtvaardige eisen!

Wij vragen de mensen in Griekenland en overal ter wereld om burgerlijke ongehoorzaamheidsacties uit te voeren op 10 maart, uit solidariteit met de 300 hongerstakers. Wij vragen iedereen om zich te richten op de zwakke plek van Griekenland: de toerisme-industrie. Want 15 procent van het BNP komt uit het toerisme. Feitelijk zijn toerisme en migratie twee kanten van het recht op de vrijheid van beweging. We stellen een makkelijk bereikbaar actiedoel voor dat bijna in elk land te vinden is: de Griekse Nationale Toerisme Organisatie. Je kunt demonstreren, blokkeren, bezetten, pamfletten verspreiden of andere creatieve acties uitvoeren voor, binnen en om de toerismebureaus.

Driehonderd moorden of legalisering!”

Eric Krebbers