11 december, Den Haag: actie tegen dreigende deportatie van Soedanese vluchtelingen

Demonstratie in Soedan
Demonstratie in Soedan

Op 11 december organiseert het Sudanese Democratic Forum bij het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag een demonstratie tegen de dreigende deportatie van drie Soedanese vluchtelingen. Een demonstratie op 15 mei tegen de dreigende uitzetting van een andere vluchteling had succes: de deportatie van de Soedanees werd niet alleen verhinderd, maar hij kreeg daarna zelfs verblijfsrecht. Doe mee aan de actie op 11 december om opnieuw te voorkomen dat Soedanezen worden gedeporteerd!

Demonstratie
Maandag 11 december
Van 14:00 tot 15:00 uur
Ministerie van Veiligheid en Justitie
Turfmarkt
Den Haag

Tweet met achtergrondinfo
Tweet met achtergrondinfo

De drie vluchtelingen zijn afkomstig uit de Darfur-regio in Soedan. Volgens een in juni 2017 verschenen ambtsbericht, opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken, is de mensenrechtensituatie in Soedan “onveranderd slecht”. Dat geldt onder meer voor de Darfur-regio. Toch is de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) vast van plan om de drie vluchtelingen te deporteren naar een gebied vol geweld en andere verschrikkingen.

De Nederlandse staat werkt in EU-verband bovendien samen met het dictatoriale regime van Omar Al-Bashir. Dat regime krijgt materiële steun van de EU, in ruil waarvoor men vluchtelingen moet zien tegen te houden die vanuit Afrika op weg zijn naar Europa. En onlangs nog, in oktober, kreeg de DTV collega’s uit Soedan op bezoek om samen afspraken te maken over het verhogen van het aantal deportaties naar dat land. Niet alleen Al-Bashir heeft bloed aan zijn handen, maar ook Mark Rutte en zijn handlangers. Want het Rutte-bewind collaboreert doodleuk met een dictatuur die aan de lopende band de mensenrechten schendt.

Harry Westerink

De oproep in het Arabisch
De oproep in het Arabisch
Banner
Banner