Zaterdag komt een aantal schoonmakers van de UvA bijeen, omdat ze vinden dat hun werkomstandigheden nog steeds niet zijn verbeterd. Lex Scipio van FNV Schoonmaak organiseert de bijeenkomst. “Hopelijk kunnen we het probleem nu écht aanpakken, want het loopt de spuigaten uit.” De UvA is verbaasd over de acties. Het is alweer een jaar geleden dat de schoonmakers van de UvA met protestborden door de universiteit trokken. Ze wilden een lagere werkdruk, dat leidinggevenden respectvoller met hen omgaan en een einde aan het gesjoemel met werkuren en pauzes. Een jaar verder is er nog weinig veranderd volgens Lex Scipio van FNV Schoonmaak. “Deze bijeenkomst is bedoeld om besluiten te nemen waar alle schoonmakers achter staan en om plannen te maken dit probleem nu eindelijk op te lossen.” Eigenlijk is de situatie volgens Scipio alleen nog maar erger geworden. “De UvA heeft er een nieuw gebouw met veel ruimtes bijgekregen, maar er zijn geen extra schoonmakers aangenomen. Dat betekent dat de huidige medewerkers nog harder moeten werken om in dezelfde tijd meer schoon te maken.” Hij heeft het over het A-gebouw op het Roeterseiland. “Eén schoonmaker moet alle wc’s op de elf verdiepingen van dat gebouw in vier uur schoonmaken. Dat zijn er nogal wat. Je kunt je voorstellen hoe erg zo iemand onder druk staat.” Scipio is al een tijd in gesprek met de schoonmakers en kreeg veel verhalen te horen. “Ik word er beroerd van. Zo zijn er zieke schoonmakers die worden gedwongen toch te komen werken en medewerkers die worden geïntimideerd. Als ze niet doen wat er van ze wordt verwacht, wordt er gedreigd met minder uren of overplaatsing.” Scipio wil alles boven water krijgen. “De situatie is echt schrijnend.” Hij heeft ook contact met studenten die de schoonmakers bij willen staan. “Maar meer zijn er altijd welkom. Dat geeft de schoonmakers ook meer kracht, want sommigen zijn bang zich uit te spreken.”

Carlijn Schepers in De situatie van schoonmakers aan de UvA is echt schrijnend (Folia)


 1. Anoniem # 1 
  5 maanden geleden

  Iedereen die de wc s daar gebruikt dan wel misbruikt moet maar eens een tijdje mee helpen met schoonmaken verplicht corvee. Alle wc onklaar maken als ze niet mee helpen. Het moet afgelopen zijn met die weerzinwekkende hierarchie waar bij belangrijk werk als schoonmaken onder aan de hierarchie staat.

 2. Anoniem # 2 
  5 maanden geleden

  Daar bij moeten het kan niet vaak genoeg worden gesteld de grote privileges die mensen die een universitaire studie doen verwachten na hun studie als normaal beschouwen. Hoezo? Waarom zou jij na een universitaire studie meer moeten verdienen dan een ander? Meer verdienen dan een schoonmaker? Tsja dan kom je bij de lage beloning van de schoonmaker. Moet iemand met een academische achtergrond dan ook zo weinig verdienen? Of moet er sprake zijn van de sociaal democratische “nivellering”? De piramide moet gesloopt kortom dat spreekwoordelijke gebouw met een enorme onderlaag en een kleine top met grote privileges. Een ANDERE intelligentie dus niet een hogere die maakt dat je moeilijke vraagstukken op hoog niveau kan oplossen waarom zou dat recht geven op privileges. Die andere intelligentie moet je ten dienste stellen van je mede mensen zonder daar wat voor terug te verwachten er is geen andere weg.

 3. Anoniem # 3 
  5 maanden geleden

  Die privileges die academici als normaal beschouwen stel ik dus ter discussie . De eerste regel van mijn vorige reactie is wat moeilijk te begrijpen door de formulering.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*