11 juni, Amsterdam: protestactie tegen vastgoedprofiteurs tijdens beurs Provada

Op 11 juni organiseert Woonopstand een protestactie tegen vastgoedprofiteurs, tijdens de vastgoedbeurs Provada die in de RAI in Amsterdam wordt gehouden. Dat is “de beurs voor de profiteurs van de wooncrisis. Parasitaire vastgoedbeleggers, private (groot)grondbezitters, huisjesmelkers en andere roofinvesteerders komen hier samen. Zij maken het leven van vele honderdduizenden mensen zuur”, aldus de oproeptekst voor de actie.

De oproeptekst vervolgt met: “Deelnemers aan deze beurs zijn verantwoordelijk voor allerlei misstanden in de volkshuisvesting. Onzekerheid, flexibilisering, huisuitzettingen, onbetaalbaarheid, fraude, gentrificatie, noem het maar op. Op 11 juni onderhandelen zij, ook samen met gemeenten en rijksinstanties, over de toekomst van onze woon- en leefomgeving. De gevolgen van deze publiek-private samenwerking sloopt levens en maakt mensen dakloos. Dat moet stoppen!

Op Provada sluiten beleggers overeenkomsten en besluiten ze hoe onze steden en dorpen er uit komen te zien. Achter gesloten deuren gaan de grote verdieners aan de wooncrisis zogenaamd ‘volkshuisvesting’ bespreken. Maar al jaren wordt er vooral gesproken over de wooncrisis, en blijven maatregelen om deze crisis op te lossen uit. Integendeel, de crisis is alleen maar verergerd. We zitten in de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. En beleggers hebben alle mogelijkheden om misbruik te maken van deze woningschaarste.

Waarom gaan we bij Provada staan?

Dinsdag 11 juni
Vanaf 13:00 uur
RAI, Amsterdam

Provada is alles wat mis is met onze volkshuisvesting. De deelnemers aan Provada zien huisvesting namelijk als een verdienmodel, een markt waar een huis niet is om in te wonen, maar om extreem veel winst op te maken. Dit heeft tot gevolg dat wonen onbetaalbaar is geworden en hele steden onbewoonbaar zijn voor mensen met gewone inkomens. Huisvesting is een fundamenteel mensenrecht, onze rechten worden geschonden en de vastgoedprofiteurs worden stinkend rijk. Maar dit jaar staan ook wij, de bewoners, op Provada, en ze zullen ons horen. Huizen zijn er voor mensen en niet voor winst!

Wij eisen:

  • Prioriteer het uitbannen van dakloosheid en voorkom precair en te duur wonen.
  • Onteigening van leegstaande panden, braakliggende bouwgrond en huisjesmelkers.
  • Stop met het subsidiëren van parasitaire beleggers.
  • Stop met de verkoop en onnodige sloop van sociale huurwoningen.
  • Maak een einde aan de financialisering van huisvesting en grond.
  • Een eind aan gentrificatie en segregatie van de stad.

Dus kom ook op 11 juni 13:00 naar de RAI Amsterdam en laat van je horen!”

Harry Westerink