11 maart: actie van Vrouwen Tegen Uitzetting

De bekende feministe Anja Meulenbelt is een van de spreeksters

“Vluchtelingen zijn geen criminelen. Vluchten doe je uit bittere noodzaak.” Aldus de actiegroep Vrouwen Tegen Uitzetting (VTU), die op vrijdag 11 maart in het kader van internationale vrouwendag met een manifestatie het Nederlandse asielbeleid aan de kaak stelt. Doorbraak roept iedereen op om aan deze actie deel te nemen.

Manifestatie 11 maart, van 14:00 tot 16:00 uur
Op de Dam in Amsterdam.
Meer informatie: vtu@xs4all.nl

Vluchtelingen “zijn niet zomaar weggegaan uit hun land, maar zijn gevlucht met een reden: omdat ze dreigen te worden vermoord of gevangen gezet om hun politieke overtuiging, een andere godsdienst, of een andere dan gangbare seksuele voorkeur. Vrouwen vluchten ook voor verkrachting en oorlogsgeweld, of uit angst besneden te worden of uitgehuwelijkt.”

Met de manifestatie wil VTU de aandacht vestigen “op het scheve beeld dat van vluchtelingen is ontstaan en op de slechte behandeling die hen ten deel valt. Ook sluiten we aan bij de protesten tegen het voornemen van de regering om alle illegalen te criminaliseren.” VTU voerde jaren geleden al actie tegen schending van de mensenrechten van vrouwelijke vluchtelingen en tegen huiselijk geweld tegen vrouwen. Kijk hier voor meer info over vrouwen zonder papieren.

Harry Westerink