11 maart, Amsterdam: Laat ze niet lopen, stop de twee extreem-rechtse demonstraties

Logo.
Logo.

“Op zondag 11 maart 2018 zijn er twee extreem-rechtse demonstraties in Amsterdam. Pegida wil om 13:30 uur verzamelen op het Waterlooplein om daarna een route te lopen door de binnenstad. Om dezelfde tijd wil “Rechts in Verzet” demonstreren in Amsterdam-Noord tegen de bouw van een moskee. Zij verzamelen om 14:00 uur bij het J.H. Hisgenpad en gaan daarna ook lopen”, aldus Laat Ze Niet Lopen (LZNL), een initiatief tegen racisme en extreem-rechts. De anti-fascisten roepen op om in actie te komen tegen beide demonstraties door op en langs de route van de racisten te protesteren en zo de ruimte voor extreem-rechts zo klein mogelijk te maken.

Laat Ze Niet Lopen
Zondag 11 maart
Amsterdam
13:30 uur: Waterlooplein
14:00 uur: J.H. Hisgenpad
Facebook

In de oproep geeft LZNL meer informatie over de beide groeperingen. “Pegida is een van oorsprong Duitse extreem-rechtse beweging die zich graag voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar schijn bedriegt, op eerdere Pegida-demonstraties in Utrecht en Rotterdam brachten Pegida-aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racisme-activisten en omstanders aan. Op een eerdere demonstratie van Pegida in Enschede speelde de neo-nazi band Kategorie C en waren er neo-nazi’s van onder andere Blood & Honour en NVU aanwezig. Al twee keer eerder kwam Pegida naar Amsterdam.”

“Rechts in Verzet is een nieuwe extreem-rechtse groep onder leiding van Hugo Kuipers, ex-lid van de neo-nazi partij NVU. Kuipers was daarna actief bij Pegida maar scheidde zich af en en begon Rechts In Verzet. Zij kwamen voor het eerst in het nieuws toen ze een onthoofde pop ophingen bij een moskee met een briefje erop waarin wordt gezegd dat ‘de islamisering moet stoppen’. Ook stond er de tekst ‘geen megamoskee in Noord’. Nu wil Rechts In Verzet weer naar Amsterdam komen om hun haat te verspreiden.”

Over de actie schrijft LZNL: “Al eerder kwamen extreem-rechtse demonstranten naar Amsterdam. Honderden Amsterdammers kwamen toen in actie om duidelijk te maken dat extreem-rechts, fascisten en neo-nazi’s niet welkom zijn in de hoofdstad. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept je daarom ook op om je te verzetten tegen de extreem-rechtse demonstraties en zelf actie te ondernemen tegen de komst van allerhande racisten, fascisten en neo-nazi’s. Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Eerdere nazi demonstraties zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen de ruimte voor racisme zo klein mogelijk te maken. Houd voor meer informatie en updates www.laatzenietlopen.nl in de gaten. Ook kan je Laat Ze Niet Lopen volgen op Twitter en Facebook. In de aanloop naar en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur.”

Eric Krebbers

Banner
Banner