12 januari, Den Haag: schoonmakers demonstreren voor respect

De mars van vorige week in Amsterdam.

Na een adempauze van een paar dagen komen de schoonmakers morgen weer in actie, met een Mars van Respect door het centrum van Den Haag. Ze gaan steun vragen aan Tweede Kamerleden, en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes “als machtigste man van Nederland” oproepen om een einde te maken aan de prijzenoorlog in de schoonmaaksector. Wie sympathiseert met de schoonmakersopstand, is van harte welkom om aan de demonstratie deel te nemen.

Mars van Respect
Donderdag 12 januari, vanaf 11:00 uur
Koekamp, Den Haag (tegenover CS)

De schoonmakers verwijten grote dure opdrachtgevers dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en wonderen verwachten voor bizar lage prijzen. Khadija Tahiri, schoonmaker in een ziekenhuis en president van de Vakbond van Schoonmakers: “Dezelfde kamer moet ieder jaar nog goedkoper schoongemaakt worden. De prijzenoorlog leidt tot onmogelijke afspraken. Die schone schijn gaat ten koste van ons werk en onze gezondheid.”

De respectvoorstellen van de schoonmakers zijn door hun bazen van tafel geveegd. Daarom voeren de schoonmakers de druk op. Op veel plekken in het land wordt er vanaf dinsdag opnieuw gestaakt. Gebouwen van opdrachtgevers als Philips, ING, SNS, Belastingdienst, UWV, universiteiten en diverse ministeries worden niet meer schoongemaakt.

De strijd tussen de schoonmakers en hun bazen wordt steeds grimmiger. Vorige week zijn na de eerste Mars van Respect in Amsterdam enkele schoonmakers van DUO en de Belastingdienst in Groningen door een rayonmanager van schoonmaakbedrijf ISS op staande voet ontslagen, omdat ze zouden staken in hun proeftijd. Maar die proeftijd was allang verlopen. Ook zijn schoonmakers telefonisch geïntimideerd. Ze hebben laten weten dat ze zich niet bang laten maken, want ze beseffen dat ze samen sterk staan.

Goed nieuws is dat ook de domestic workers weer meedoen aan de stakingen, zo kondigen ze aan op hun Facebook-pagina.

Harry Westerink