12 mei: protest tegen politiegeweld tegen 1 mei-demonstraties

Machtsvertoon op 1 mei.

Doorbraak roept op om mee te doen aan de demonstratie tegen het politiegeweld tegen 1 mei-demonstraties.

Bij het Utrechtse stadhuis
Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht
Donderdag 12 mei, 18:00 uur

In de oproep staat onder meer te lezen: “Na het buitenproportionele optreden van de politie op de 1 mei-demonstraties in Rotterdam en Nijmegen vorig jaar, en het politiegeweld tegen de demonstratie van afgelopen zondag in Utrecht is de maat nu vol! Wij accepteren niet langer meer dat er op deze excessieve wijze met onze rechten wordt omgegaan. Demonstratierecht is een burgerrecht! Daarom is het de hoogste tijd om het politiegeweld te veroordelen, en in actie te komen tegen de steeds verdergaande repressie en criminalisering. Voorafgaand aan de Utrechtse raadsvergadering waarin het politieoptreden aan de kaak zal worden gesteld, roepen we op om massaal bijeen te komen voor het stadhuis om onze stem te laten horen.”

Opgefokte stillen op 1 mei.
De raadsvergadering zelf zal beginnen om 20:00 uur. Daarin worden de raadsvragen behandeld die gesteld zijn door GroenLinks, SP en Leefbaar Utrecht. Morgen wordt de precieze agenda van de vergadering op de website van de gemeente Utrecht bekend gemaakt.

De oproep eindigt met: “We laten ons niet langer meer intimideren! We laten ons demonstratierecht niet langer meer inperken! We laten geen enkele grens stellen aan de grootte van onze spandoeken! We laten ons niet langer meer gewelddadig behandelen! We laten ons niet langer meer buitensluiten! Stop de repressie. Stop de criminalisering. Stop het politiegeweld. Een vergunning hebben we voor deze bijeenkomst niet meer nodig en zal niet worden aangevraagd! Komt allen in grote getale naar Utrecht!”

Het protest op Facebook.

Eric Krebbers

Groggy actievoerder wordt meegesleurd.
Dezelfde actievoerder nog even met geweld over de reling van de brug gedrukt.