Utrechtse buurtbewoners boos om politiegeweld tegen 1 mei-demonstranten

Buurtbewoners en demonstranten werden met een blauwe muur uit elkaar gehouden.
Veel bewoners van de Utrechtse wijken Zuilen en Ondiep waren afgelopen zondag getuige van het groteske politiegeweld tegen de 1 mei-demonstranten. Daarom gaan de organisatoren van de demonstratie, waaronder Doorbraak, binnenkort in die wijken huis-aan-huis een brief verspreiden. Inmiddels hebben bewoners zelf ook al een solidaire brief opgesteld. Hieronder beide brieven.

Brief van een aantal buurtbewoners

Samen met een tiental buurtgenoten hebben we besloten dat we dit niet zomaar kunnen laten gebeuren! Dit is een ernstige schending van het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie! Met het in ons ogen buitensporig agressief optreden en het provoceren door het arrestatieteam! De demonstranten hebben zich in deze niet laten provoceren, wat ze veel sympathie onder de mensen heeft opgeleverd. Buiten de nog mooie toespraken over de crises en de afbraak van sociale woningbouw! Waar de mensen van genoten hebben!

Een buurtbewoonster spreekt na afloop van de demonstratie schande van het politie-optreden.

Het is een grof schandaal wat er 1 mei in Utrecht afgelopen is. Links wordt de mond gesnoerd en in plaats dat de veroorzakers van de crises aangepakt worden, mogen wij de arbeidersklasse er voor opdraaien! Terwijl de rijken steeds rijker worden, en nu al hebben vele bejaarden en alleenstaande moeders en arbeiders die keihard de hele dag zwaar werk doen, vaak geen eten meer, omdat er na het betalen van alle rekeningen niet genoeg over blijft om de hele maand te eten. Dat is Nederland 2011.

Wij willen graag als het mogelijk is, inspreken volgende week in de gemeenteraad. Verder sturen we alle raadsleden nog een brief met alle handtekeningen, als jullie een idee hebben is die ook welkom!

Vriendelijke groet, namens bewoners uit de Heringastraat, Thorbeckelaan, Ahornstraat en Josephlaan en Ondiep

Komende brief van de organisatoren

Beste buurtbewoner

Buurtbewoners zien de volledig ingesloten demonstratie langskomen.

Op zondag 1 mei hebben wij een demonstratie door uw straat gelopen. Hierbij is er veel politiegeweld gebruikt in een poging de demonstranten te criminaliseren. Wij willen met deze flyer onze kant van het verhaal aan jou vertellen, omdat ook jij mogelijk veel hinder hebt ondervonden van het politieoptreden.

De demonstratie werd georganiseerd door verschillende groepen en individuen die opkomen voor een sociale en vrije samenleving zonder onderdrukking en uitbuiting. 1 mei is wereldwijd een dag van de werkers waar de strijd centraal staat voor al onze verworven rechten zoals pensioen, achturen werkdag, kosteloos onderwijs, toegankelijke zorg, betaalbare huisvesting en vrijheid van meningsuiting en organisatie.

De laatste tien jaar staan al deze verworvenheden zwaar onder druk. En met de crisis heeft dit proces van sociale afbraak een dieptepunt bereikt. Miljarden euro’s worden bij ons weggehaald om de banken en grote bedrijven overeind te houden. Terwijl deze banken en bedrijven ons in deze crisis hebben gestort. Wij kwamen zondag op straat omdat wij de crisis niet gaan betalen.

De demonstratie werd door sommigen vergeleken met een lopende gevangenis.

Zonder enige aanleiding is de politie met drie paarden ingereden op de demonstranten, nog voor de demonstratie begonnen was. Nadat we nog geen 50 meter hadden afgelegd, werden we omsingeld door ME en staande gehouden. De politie stelde belachelijke inperkingen op het demonstratierecht, zoals een verbod op vlaggenstokken en spandoeken. Arrestatieteams voerden een tiental willekeurige arrestaties uit die gepaard gingen met buitensporig veel geweld. Tijdens dit optreden van de politie werden ook buurtbewoners geïntimideerd en geslagen.

Ondanks dit geweld van de politie hebben de demonstranten zich niet laten provoceren, en voet bij stuk gehouden. Na 2 uur van pure provocaties en constante intimidatie kon de demonstratie dan toch gelopen worden. Gedurende heel de demonstratie werden we omsingeld door een overmacht van ME, werd de demonstratie regelmatig aangevallen door de ME en arrestatieteams, werden mensen geslagen en geschopt en gearresteerd. Niemand kon de demonstratie in of uit.

Zondag werd ons recht op vrije meningsuiting en om te demonstreren hard aangevallen. Wij hebben ons tegen al dit politiegeweld moeten verdedigen, en we zijn er in geslaagd onze demonstratie uit te lopen. Wij hebben veel steun gevoeld van de mensen uit de buurt waar we liepen. Enkele tientallen buurtbewoners hebben zelfs mee de demonstratie uitgelopen, mee flyers verspreid en aan het eind de microfoon genomen om solidariteit te betuigen. Dit is voor ons erg waardevol en geeft ons energie om verder te gaan. Hopelijk met minder politie. Als je foto’s of filmpjes hebt van de demonstratie, of wil je een getuigenis afleggen, dan kan je dat sturen naar info@1mei.org.

Met strijdbare groeten, het 1 mei 2011 collectief