13 juni, Den Haag: demonstratie tegen de militaire repressie in Soedan

Na het uiterst strijdbare protest van afgelopen vrijdag gaat de Soedanese diaspora in Nederland opnieuw de straat op uit protest tegen de militaire repressie en uit solidariteit met de voortgaande opstand in Soedan. Op 13 juni gaan Soedanese vluchtelingen en sympathisanten demonstreren tegenover de ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag. Dat land collaboreert met het Soedanese regime door wapens te leveren waarmee inmiddels veel Soedanese opstandelingen zijn vermoord.

De protestbeweging Sudanese Professionals Association (SPA) in Soedan heeft gisteren opgeroepen tot een landelijke campagne van “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Die campagne begint vandaag en “eindigt als er een burgerregering aan de macht komt in het land”. Volgens de SPA is “ongehoorzaamheid een vreedzame daad, waarmee het krachtigste wapenarsenaal ter wereld op z’n knieën gekregen kan worden”. De oproep is een reactie op de arrestatie van SPA-leider Mohamed Esmat afgelopen vrijdag. Sinds gisteren zitten ook Ismail Jalab, leider van de verzetsgroep SPLM-N, en zijn woordvoerder Mubarak Ardol vast.

Donderdag 13 juni
Vanaf 12:00 uur
Koekamp (bij het Centraal Station)
Daarna naar de Saoedi-Arabische ambassade
Koninginnegracht 26, Den Haag
Facebook

De demonstratie op 13 juni is bedoeld om de druk te verhogen op Saoedi-Arabië, dat per vliegtuig wapens probeert aan te leveren. Door de sinds kort uitgebroken algemene staking in Soedan functioneert het vliegveld van de hoofdstad Khartoum niet goed meer, waardoor vliegtuigen met wapens niet kunnen landen. Zo proberen de Soedanese oppositiekrachten het leger internationaal te isoleren en in het nauw te brengen. Het is van groot belang om ook in Nederland bij te dragen aan het verhogen van die druk en dus solidair te zijn met de opstand.

Harry Westerink