Intense en energieke demonstratie in Den Haag tegen militaire repressie in Soedan (beeldverslag)

In Den Haag demonstreerden vanmiddag zo’n driehonderd mensen, voor het merendeel van Soedanese herkomst, uit solidariteit met de voortgaande opstand in Soedan en tegen de repressie door het Soedanese militaire regime. De uiterst strijdbare demonstratie voerde van de Koekamp naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en eindigde bij het Artikel 1-monument aan de achterkant van de Tweede Kamer. Daar werden nog flink wat energieke en intense toespraken gehouden.

De afgelopen week zijn honderden mensen in Soedan vermoord door de militairen die na het aftreden van dictator Al-Bashir de macht hebben overgenomen en de dictatuur van Al-Bashir in feite hebben voortgezet. De militairen onder leiding van generaal Burhan en zijn secondant Himedti hebben de laatste dagen veel mensen doodgeschoten, met auto’s overreden en levend verbrand. Ze hebben de slachtoffers van dat staatsgeweld in rivieren gegooid, verzwaard met stenen, in de hoop dat de doden onherkenbaar zullen zijn en daardoor niet geïdentificeerd kunnen worden. Zeker duizend mensen zijn vermist. Voor hun leven moet worden gevreesd.

Die brute en gruwelijke repressie vormde de aanleiding voor de demonstratie van vanmiddag. De demonstranten toonden zich er bijzonder geschokt en woedend over dat de militairen die moorden hadden gepleegd tijdens de ramadan-periode. “Burhan is als Al-Bashir. Het regime is hetzelfde gebleven, alleen de personen zijn veranderd”, zei één van de demonstranten dan ook. Een andere demonstrant vertelde over de voortgaande opstand en de reactie van de militairen daarop: “Sinds deze week is er in Soedan een algemene staking uitgebroken. Veel winkels zijn daarom gesloten, veel arbeiders leggen het werk neer, veel mensen demonstreren en blokkeren, allemaal om het regime ten val te brengen.

Ook het vliegveldpersoneel staakt. Ook dat personeel krijgt te maken met heftige repressie. De militairen sporen die stakers in hun woningen op en sleuren hen onder bedreiging van geweren mee. Zo worden ze gedwongen om weer op het vliegveld te gaan werken. Wie blijft weigeren, wordt doodgeschoten. Het is van wezenlijk belang voor het regime dat het vliegveld blijft functioneren. Want vanuit Saoedi-Arabië worden met vliegtuigen wapens aangeleverd voor het regime. Door de staking van het vliegveldpersoneel kunnen die vliegtuigen niet landen en moeten ze terugkeren naar Saoudi-Arabië.” Momenteel schijnt het internet in Soedan helemaal plat te liggen en is het daarom in de publieke sfeer nogal onduidelijk hoe de strijd zich ontwikkelt. Maar veel demonstranten bleken goed op de hoogte van de gruwelijkheden die hun familie, vrienden en andere landgenoten dagelijks moeten meemaken.

De demonstratie kreeg opvallend veel steun en aandacht, meer dan bij eerdere Soedanese demonstraties het geval was. Niet alleen waren er meer witte mensen en meer journalisten aanwezig, waaronder ook van de NOS, maar ook deden er mensen mee van de Internationale Socialisten, de PvdA en Amnesty International. De PvdA-vertegenwoordiger, die liet weten dat hij van Tunesische herkomst was, sprak zich uit tegen alle dictatoriale regimes in de Arabische wereld. De meeste leuzen en praatjes waren in het Arabisch en Engels, zoals gebruikelijk. Maar een jonge Soedanese vrouw hield een krachtige en gloedvolle toespraak in het Nederlands en er werden ook leuzen in het Nederlands geroepen, zoals “EU, actie actie nu!”. Het gebruik van die derde taal tijdens deze en mogelijk ook tijdens komende demonstraties kan weer voor wat meer verbreding zorgen en ertoe leiden dat meer omstanders misschien wat langer blijven staan en beter begrijpen wat er wordt gezegd. Het is immers van groot belang dat zoveel mogelijk mensen in Nederland, en uiteraard ook in de rest van Europa, gaan beseffen wat er in Soedan aan de hand is. Op termijn kan dat zorgen voor nog grotere en nog breder gedragen protesten. “Targot bes”, riepen de demonstranten vanmiddag in het Arabisch, “Just fall, that’s all”. Dat was hun boodschap aan generaal Burhan, wat ze eerder al keer op keer dictator Al-Bashir hadden toegeschreeuwd. Ze willen geen militairen meer en geen dictatuur. Ze eisen een burgerregering die na zoveel jaar eindelijk eens wat democratie, vrede en vrijheid kan gaan brengen.

Lees ook ons live Twitter-verslag, met nog meer foto’s.

Harry Westerink