13 november, Den Haag: protest tegen Wilders en zijn gast Le Pen van Front National

Marine le Pen.
Marine le Pen.

Op woensdag 13 november komt Marine Le Pen van de Franse extreem-rechtse partij Front National (FN) naar Den Haag. Ze komt op bezoek bij Geert Wilders om te praten over hun samenwerking in het Europees parlement. Doorbraak steunt de oproep van AFA om daar tegen te komen protesteren.

Lawaaiprotest tegen komst van Le Pen
Woensdag 13 november 2013
Vanaf 13:00 uur
Het Plein, Den Haag
Neem pannen en potten mee!
Zie ook de AFA-website en Facebook-pagina

Op de dinsdagavond vooraf aan deze actie organiseert AFA vanaf 19:00 uur nog een demonstratie tegen racisme.

De oproep van AFA: “Dat de PVV steeds minder moeite lijkt te hebben met de extreem-rechtse achterban blijkt uit hun laatste manifestatie. Daar waren van alle neo-nazistische en fascistische clubs mensen aanwezig, zelfs van het terreur-netwerk Blood and Honour. Ook werd de Hitlergroet gebracht en liepen er mensen met spandoeken met teksten als ‘Eigen volk eerst’. Wat ook opvallend was is dat de Prinsenvlag (bekend van de NSB) volop werd meegedragen, en in plaats van dat de PVV daar wat aan deed, zaten er een aantal dagen later meerdere Kamerleden met een speldje van deze vlag op hun pak in de Tweede Kamer.

Extreem-rechts in de parlementaire politiek is niet iets dat alleen in Nederland een ingang vindt. Marine le Pen vertegenwoordigt dit gedachtegoed in Frankrijk. Zij nam het FN over van haar vader, Jean Marie le Pen. Een man die bekend is van zijn, zacht gezegd, eufemistische uitspraken omtrent de Tweede Wereldoorlog. Marine le Pen doet haar best de partij een ander imago te geven door te focussen op de economie en de Franse soevereiniteit. Maar de ideeën van de partij zijn niet veranderd. Het antisemitisme is slechts vervangen door islamofobie en de partij is nog steeds extreem nationalistisch. Daarmee kunnen we ons afvragen of Marine er in slaagt de partij van haar vader een ander masker voor te houden.

Het doel van de samenwerking is om samen met andere rechts-extremistische partijen een front te vormen om zo hun gedachtegoed te verspreiden en kracht bij te zetten. Extreem-rechts is al een flinke tijd bezig met een opmars in de meeste Europese landen. Dit kan tot verschrikkelijke dingen leiden. In Griekenland, waar de Gouden Dageraad groot is geworden, is racistisch geweld aan de orde van de dag. Ook in Nederland voelt extreem-rechts zich gesterkt door de PVV en ging na de manifestatie van deze partij de confrontatie aan met andersdenkenden.

Kortom, wat beide partijen gemeen hebben is het extreem-rechtse gedachtegoed. Waarbij de ideeën van het FN nog verder gaan dan die van de PVV. De ontwikkeling dat deze partijen elkaar steunen en nu in Europees verband gaan samenwerken moet worden gestopt! Kom daarom 13 november naar Den Haag en protesteer tegen de komst van Le Pen!”

Eric Krebbers