13 september, Groningen: solidariteitsprotest met de mensen van Moria

Spandoek bij het Moria-solidarity protest afgelopen woensdag in Nijmegen.

Morgen wordt er in Groningen een solidariteitsprotest georganiseerd met de vluchtelingen op Moria. “Wij komen samen op de Grote Markt in solidariteit met de vluchtelingen in Moria en alle ontheemde mensen in de wereld. Afgelopen woensdag brandde het Griekse vluchtelingenkamp Moria af, met 13.000 mensen zonder onderdak en basisveiligheid als gevolg. Het kamp was al ver over haar capaciteit. De reactie van de Nederlandse overheid en de Europese Unie is schaamteloos. Ondanks dat meerdere gemeenten in Nederland eerder hebben aangegeven 500 kinderen uit Moria te willen verwelkomen, heeft het kabinet Rutte dit tot dusver geweigerd. Wij eisen dat de Nederlandse overheid en de Europese Unie de mensen in kamp Moria nu evacueren. Geen mens is illegaal! Wij eisen dat de Nederlandse overheid en de Europese Unie de noodzakelijke stappen zet voor een veilige toegang en de nodige materiële voorzieningen waarborgt voor alle vluchtelingen. Open de grenzen nu! Solidariteit met alle ontheemde mensen!”, aldus de oproep.

zondag 13 september
Van 14:00 tot 15:30 uur
Grote Markt, Groningen
Facebook

Bij het protest zijn vanzelfsprekend coronamaatregelen van kracht: “Ons protest heeft de vorm van een sit-in. Er zullen kruisen op de grond worden aangebracht, met anderhalve meter tussenruimte, waar mensen kunnen zitten. Dit geldt ook voor hen die een huishouden vormen of een relatie hebben. Neem een kussen of iets dergelijks mee om op te zitten als je dat fijn vindt. Mondmaskers zijn verplicht. Mocht je extra ongebruikte mondmaskers hebben, neem deze dan mee voor anderen. Neem ook desinfectiemiddel mee voor je handen.”

Het protest is georganiseerd door Groningen Feminist Network, Internationale Socialisten Groningen, Democratische Academie Groningen, Queer Pride Groningen, Decolonize Groningen, Groningen Verwelkomt, Vluchtelingencomité Groningen, Missie050, IDEA, Fridays for Future en anderen!

Eric Krebbers