15 december, Den Haag: actie tegen de aanleg van EACOP-oliepijpleiding in Oeganda en Tanzania

Op 15 december organiseren Extinction Rebellion (XR) en Christian Climate Action (CCA) in Den Haag een protestactie tegen de East African Crude Oil Pipeline (EACOP) die de oliegigant TotalEnergies momenteel aanlegt in Oeganda en Tanzania. XR en CCA organiseren de actie in samenwerking met activisten van de Justice Movement Uganda, die zich in hun land vreedzaam verzetten tegen de EACOP, met gevaar voor eigen leven. Het protest tegen de EACOP op 15 december bestaat uit een burgerlijk ongehoorzame actie en een demonstratie.

Uit de oproeptekst: “Deze verwoestende pijpleiding zal niet alleen zorgen voor de uitstoot van 34 miljoen ton CO2 per jaar, maar ook natuur verwoesten, de watervoorziening en het levensonderhoud van miljoenen mensen bedreigen, en tienduizenden van hun land verdrijven. Daarmee is EACOP een koloniaal project: Total krijgt de winst, de mensen die er wonen de ellende.

Vrijdag 15 december
Vanaf 12:00 uur
Locatie wordt later bekend gemaakt
Den Haag

Op vrijdag 15 december om 12:00 uur gaan we in Den Haag de straat op om te eisen dat TotalEnergies stopt met de aanleg van deze pijpleiding en de reeds ontstane schade herstelt. We eisen ook dat Total de veiligheid van klimaatactivisten in Uganda en Tanzania helpt garanderen.”

Harry Westerink