15 februari, Den Haag: demonstratie uit solidariteit met de opstand in Soedan

Bij de Soedanese ambassade in Den Haag
Bij de Soedanese ambassade in Den Haag.

Op 15 februari vindt er in Den Haag een demonstratie plaats ter ondersteuning van de opstand in Soedan. De actie begint op het Malieveld, vlakbij station Den Haag Centraal, en voert naar het Internationaal Strafhof (ICC) aan de Oude Waalsdorperweg 10. De demonstratie is een initiatief van de gezamenlijke Soedanese organisaties in Nederland die solidair zijn met de opstand in Soedan. Tijdens de demonstratie verkoopt het Kendakat-comité hapjes en drankjes om geld op te halen voor de Soedanese revolutie. Dat comité organiseerde op 2 februari ook al een benefietbijeenkomst.

Deze demonstratie is een van de vele recente protesten tegen het regime van de Soedanese dictator Omar Al-Bashir. De inzet ervan is om in heel Europa te mobiliseren en zoveel mogelijk mensen op te roepen om hun stem te laten horen bij het Internationaal Strafhof (ICC). Het ICC houdt Al-Bashir verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, onder meer in de Darfur-regio. De Darfur Union, het Sudanese Democratic Forum, de Nuba Mountains Solidarity en andere organisaties eisen dat Al-Bashir en zijn handlangers door het ICC worden berecht voor de misdaden die zij hebben begaan.

Vrijdag 15 februari
Vanaf 12:00 uur
(vanaf 14:00 uur bij het ICC)
Malieveld, Den Haag
Facebook

Sinds een paar maanden is in heel Soedan een opstand uitgebroken, waardoor het regime van Al-Bashir meer in de verdediging is gedrongen. Maar het regime wordt helaas nog steeds in het zadel gehouden door de internationale militaire industrie die wapens levert, en door de EU die geld en middelen geeft om vluchtelingen te laten tegenhouden aan de Soedanese landsgrenzen. Ook de Nederlandse staat collaboreert met Al-Bashir en probeert vluchtelingen nog steeds te deporteren naar de martelkamers van de Soedanese dictatuur.

Harry Westerink

De video is van Sudan Unite.