16 april, Amsterdam: debat over dwangarbeid voor werkloze afgestudeerden

Dwangarbeid.
Dwangarbeid.

Op 16 april organiseren de Kritische Studenten Amsterdam (KSA) een discussiebijeenkomst over het gevaar van dwangarbeid dat werkloze afgestudeerden te wachten staat. Het debat vindt plaats tussen Bijstandsbond-advocaat Marc van Hoof, onderzoeker Alex Corra en VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Een goede gelegenheid voor dwangarbeiders en andere werklozen om die VVD-er eens het vuur aan de schenen te leggen.

Debat
Woensdag 16 april, vanaf 19:30 uur
Universiteit van Amsterdam
Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam
Zaal OMHP D1.09

Uit de oproep van KSA: “Iedere student is zich pijnlijk bewust dat een diploma tegenwoordig geen garantie meer is voor een baan. Daarom is het voor ons juist nu noodzakelijk om te kijken naar hoe de overheid werklozen behandelt. Uitkeringen worden gebonden aan steeds strengere voorwaarden, waarbij uitkeringsgerechtigden worden verplicht tot een ‘maatschappelijk nuttige tegenprestatie’. Maar is deze tegenprestatie wel nuttig, of is dit staaltje symboolmachismo een moderne vorm van dwangarbeid?”

De uiterst rechtse Potters heeft een volkomen verwrongen beeld over bijstandsgerechtigden, zo bleek eind 2013. Hij stigmatiseert en criminaliseert werklozen als nietsnutten, klaplopers en fraudeurs. Als het aan hem ligt, dan slapen bijstandsgerechtigden binnenkort maar onder de brug. En als de huidige lichting studenten na hun studie werkloos raken, dan zal hij hen met genoegen ook rechteloos maken en aan de dwangarbeid zetten. Laten we hem een bijzonder zware avond bezorgen, die hem nog lang zal heugen!

Harry Westerink