16 februari, Arnhem: bijeenkomst over democratisch zelfbestuur

Vrouwenbijeenkomst in Rojava.
Vrouwenbijeenkomst in Rojava.

Op 16 februari organiseren de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) en het Koerdisch Centrum Arnhem samen een bijeenkomst in Arnhem over het thema democratisch zelfbestuur. Dat thema staat centraal binnen de Koerdische vrijheidsstrijd en bij anarchistische organisaties.

Bijeenkomst
Dinsdag 16 februari
Vanaf 19:30 uur
Coehoorn Centraal (CC2)
Bergstraat 33, Arnhem

Uit de oproeptekst: “Met een sterke koerswijziging binnen de Koerdische vrijheidsbeweging in 2005 zijn de thema’s vrouwenstrijd en democratisch zelfbestuur kernbegrippen voor deze beweging geworden. De verandering van een centraal georganiseerde organisatie naar een democratische horizontale beweging is onder andere terug te leiden tot een scherpe evaluatie over de vrijheidsstrijd van de Koerden de afgelopen decennia. Ook voor anarchisme staat zelfbestuur centraal in het vormen van een alternatief voor de huidige samenleving. In het tijdschrift inBeweging heeft de AGN daarom ook speciale aandacht besteed aan de sociale strijd in Rojava, de Koerdische regio in het noorden van Syrië, waar op het moment de ideeën van democratisch zelfbestuur en feminisme in praktijk worden gebracht. Hoe denken wij over zelfbestuur? Wat betekent dit voor de samenleving hier? En kan zelfbestuur een oplossing voor Midden-Oosten en het Koerdische vraagstuk betekenen?

Op deze avond gaan verschillende sprekers al deze vragen bespreken en hun kennis delen. We hopen op een avond waarbij beide bewegingen met elkaar in dialoog kunnen over de opvattingen over sociale en politieke autonomie, en waarbij zij nieuwe verbindingen aan kunnen gaan. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp van democratisch zelfbestuur is van harte welkom deze avond.”

Shirley de Vet