16 februari, Den Haag: demonstratie tegen verbod op nieuw vluchtelingenactiekamp

Bij een eerdere demonstratie van de vluchtelingen in Den Haag.
Bij een eerdere demonstratie van de vluchtelingen in Den Haag.

Aanstaande zaterdag organiseren de vluchtelingen van het Haagse Vluchthuis een demonstratie naar de Koekamp vlakbij station Den Haag Centraal, het grasveld waar ze in 2012 drie maanden lang een tentenkamp hadden opgezet uit protest tegen het keiharde beleid van migratiebeheersing. Deze strijd zetten de vluchtelingen sinds een maand vanuit het Vluchthuis voort. De demonstratie richt zich tegen het verbod van burgemeester Jozias van Aartsen om een nieuw actiekamp op de Koekamp in te richten.

Demonstratie
Zaterdag 16 februari, vanaf 14:00 uur
Huijgenspark, Den Haag

De vluchtelingen zijn er uiteraard verheugd over dat ze onderdak hebben gevonden in de voor dat doel gekraakte Sacramentskerk aan de Sportlaan 127. Maar ze willen zichzelf niet wegstoppen. Hun protest tegen de uithongeringspolitiek moet doorgaan en ook op straat zichtbaar blijven, vinden ze. Juist de actievorm van een tentenkamp “laat aan heel de Nederlandse maatschappij en bestuurders zien in wat voor situatie wij zitten, op straat in de kou, zonder het uitzicht op een menswaardig bestaan”. Maar daar zitten Van Aartsen en zijn kornuiten niet op te wachten. “De burgemeester lijkt alles op alles te zetten om onze actie in de vorm die wij belangrijk vinden, tegen te werken”, aldus de vluchtelingen. De VVD-er wil dit soort protesten het liefst onder het vloerkleed vegen, zoals hij ook de mensen om wie het gaat, de vluchtelingen, het liefst zou zien verdwijnen, de uitzetgevangenis in en daarna het land uit.

Maar de Vluchthuis-vluchtelingen blijven de confrontatie met de machthebbers onvermoeibaar opzoeken. Het is van groot belang dat gemeentebestuurders, IND-ambtenaren en ook staatssecretaris Fred Teeven er voortdurend van doordrongen worden dat de vluchtelingen een blok aan hun been zijn. Ze laten zich namelijk niet wegsturen. En als ze al een keer worden verjaagd, tegengehouden of zelfs opgepakt, dan komen ze terug, steeds opnieuw. Dat lesje moeten de beleidsmakers maar eens leren. Naast lokale Haagse protestacties zijn de Vluchthuis-vluchtelingen ook betrokken bij de voorbereiding van een landelijke demonstratie van en voor vluchtelingen op 23 maart, onder het motto “Geen vluchteling op straat of in de cel!”. Dat belooft een breed gedragen actie te worden.

Harry Westerink