16 november, Den Haag: bijeenkomst over steun aan vrouwen die geen toegang hebben tot veilige abortus

Banner van Abortion Network Amsterdam
Banner van Abortion Network Amsterdam

Op 16 november organiseert het onlangs opgerichte Feministisch Initiatief in boekwinkel Opstand in Den Haag een bijeenkomst in samenwerking met het Abortion Network Amsterdam (ANA). ANA is een netwerk van vrijwilligers die ondersteuning bieden aan vrouwen die geen toegang hebben tot veilige abortus. Dat kan om diverse redenen zijn, bijvoorbeeld omdat ze geen verblijfsrecht hebben en een abortusingreep niet kunnen betalen. Of omdat de wetgeving in hun land van herkomst een legale abortus verbiedt. ANA steunt de vrouwen om in Nederland alsnog toegang te krijgen tot deze vorm van medische zorg. De bijeenkomst is ook bedoeld om te mobiliseren voor een flyeractie tegen de anti-abortus demonstratie “Mars voor het Leven” op 9 december.

Bijeenkomst
Vrijdag 16 november
Van 19:30 tot 22:00 uur
Boekwinkel Opstand
Beatrijsstraat 12
Den Haag
Facebook

Uit de oproeptekst: “Tijdens deze infoavond zullen leden van de groep vertellen over het werk dat zij doen, en over de diverse vormen van ondersteuning die ANA biedt. Ook zullen ze uitleg geven over de waardevolle uitzonderingspositie die Nederland heeft als een land dat legale abortus mogelijk maakt, hoe dit zich verhoudt op internationaal vlak en waarom de strijd voor abortus en zelfbeschikkingsrecht tot op de dag van vandaag relevant is!

De infoavond wordt georganiseerd in aanloop op de anti-abortus demonstratie ‘Mars voor het Leven’, die plaatsvindt op 9 december. Abortus is nu gelukkig nog legaal in Nederland, maar vanzelfsprekend is dat niet. De intolerantie voor het recht op abortus groeit. Zo telde de “Mars voor het Leven” in 2016 nog 5.000 demonstranten, maar was dit aantal in 2017 uitgegroeid tot meer dan 10.000 demonstranten. Het Feministisch Initiatief organiseert op de dag van de demonstratie een flyeractie voor het recht op abortus. Geïnteresseerden kunnen zich 16 november aanmelden om hierbij te helpen. Laten we bespreken waarom het belangrijk blijft om een tegengeluid op straat te bieden tegen dit soort evenementen.”

Harry Westerink