17 december, Arnhem: bijeenkomst ter herdenking van overleden vluchtelingen

Op 17 december vindt er in Arnhem een bijeenkomst plaats ter herdenking van de vluchtelingen en migranten die zijn overleden bij hun pogingen om Fort Europa te bereiken. De bijeenkomst valt in het kader van een herdenkingsweek die is opgezet door MiGreat en duurt van 10 december (dag van de mensenrechten) tot en met 18 december (dag van de migrant). Ook in andere steden vinden herdenkingen plaats.

“Mensen in nood worden niet geholpen, maar juist in (levens)gevaar gebracht”, aldus MiGreat. “De Europese grens wordt met hand en tand bewaakt en is de dodelijkste ter wereld. Ook Nederlandse politici, van links tot rechts, roepen op om grenzen te beschermen in plaats van mensen.” Het initiatief van MiGreat is bedoeld om stil te staan bij de mensen die de gevaarlijke reis naar Europa niet hebben overleefd. Velen stierven een anonieme dood op zee, in de bergen of in de bossen. Sinds 1993 houdt de anti-racistische netwerkorganisatie United een trieste lijst bij van doden die vallen door de Europese politiek van migratiebeheersing. Per 1 juni 2022 stond de teller inmiddels op in totaal 48.647 geregistreerde doden. Het werkelijke aantal overleden vluchtelingen en migranten ligt nog veel hoger. Veel doden vinden immers hun weg niet naar de statistieken.

Zaterdag 17 december
Van 14:00 tot 15:30 uur
Duivelshuis
Koningstraat 38, Arnhem

Tijdens de bijeenkomst in Arnhem zullen er samen met bezoekers verhalen en namen worden voorgelezen van overleden vluchtelingen en migranten. En er zal tijd zijn voor stilte en herdenking.

Harry Westerink