#Beeldenstorm: Leids koloniaal monument omgevormd tot verzetsmonument (video)

Vanochtend hebben we het Leidse Indië-monument in park De Put omgevormd tot een herdenkingsmonument voor het Indonesische verzet. Op de foto zien we tientallen Indonesische vrouwen die zich verzet hebben tegen het geweld dat op hen en hun land werd losgelaten door het Nederlandse leger, en dus ook door de Leidse militairen voor wie dit monument oorspronkelijk werd neergezet. Het is het eeuwenlange Indonesische verzet dat werkelijk een standbeeld verdient.

Eeuwenlang hebben Nederlanders Indonesië met militair geweld bezet en geplunderd. Met de buit werden hier onder andere de spoorwegen aangelegd. Onze welvaart is verkregen over de ruggen van Indonesiërs. Niet voor niets wordt de genocidale rooforganisatie VOC hier steevast zo opgehemeld, en zei men altijd: “Indië verloren, rampspoed geboren”. Eeuwenlang hebben Indonesiërs zich verzet tegen die moordpartijen, bezetting en plundering. Tot Nederland in 1949 uiteindelijk moest erkennen dat ze zich vrij gevochten hadden. In Leiden werden – net als elders in Nederland – tot nu toe niet de verzetsmensen, die opkwamen voor vrijheid, maar de bezetters en plunderaars met monumenten geëerd. Volkomen immoreel.

Een half jaar geleden hebben we de beeldjes van het Leidse monument ingepakt in vuilniszakken omdat ze mee kunnen met het grofvuil. De beeldjes van de moordenaars bleven toen twee dagen lang ingepakt. Het was een verademing dat we ze niet dagelijks hoefden te zien. Daarna werden de afvalzakken door de gemeente Leiden verwijderd, want kennelijk zullen en moeten we worden blootgesteld aan de verering van racistisch geweld. Onze actie kreeg toen enige navolging, waarop de gemeente contact met ons zocht om een gesprek te hebben over “vandalisme”. In reactie daarop hebben wij voorgesteld om een openbaar paneldebat te organiseren, met deelname van onder andere de wethouder, over de dekolonisering van de openbare ruimte in Leiden. Maar die wethouder, en de medewerker die ons benaderd had, hebben niet de moeite genomen om te antwoorden op de herhaaldelijke mails die we hen stuurden.

De #beeldenstorm-acties zullen doorgaan tot onze stad ontdaan is van koloniale en racistische propaganda. En ook al wil de gemeente er niets van weten, de discussie over het koloniale monument is al begonnen. Net zoals onze tweede #beeldenstorm-actie, tegen het beeld van Johannes van den Bosch in Frederiksoord, leidde tot broodnodig debat.

We roepen iedereen op om ook mee te doen aan de dekoloniale #beeldenstorm, overal in Nederland. Zoek een beeld, monument, straat of een andere koloniale verwijzing in je buurt en leef je creativiteit uit! Verpak het in een vuilniszak, hijs het standbeeld van de betreffende schurk in een gevangenispak, plak er stickers op, krijt er op of er omheen, ga er met een spandoek bij staan, of bedenk iets anders creatiefs. En maak er een filmpje van en deel dat onder de hashtag #beeldenstorm of stuur het aan ons zodat wij het kunnen delen. Wij zullen zelf ook regelmatig zulke filmpjes blijven maken!

#Beeldenstorm

#BlackLivesMatter

#DekoloniseerJeStad

#FuckNationalisme

#StopSchurkenVerering

Doorbraak

Meer over de drie in de video genoemde verzetsstrijders lees je op de website Cerita Fakta.