18 december, Utrecht: protestactie tegen het vermoorden van demonstranten in Soedan

Op 18 december vindt in Utrecht een protestactie plaats tegen de recente militaire staatsgreep in Soedan en met name tegen het vermoorden van Soedanezen die tegen die staatsgreep demonstreren.

Eind 2018 brak de Soedanese revolutie uit die uiteindelijk leidde tot het afzetten van dictator Omar al-Bashir. Dat gebeurde nadat in Soedan zelf en wereldwijd, ook in Nederland, enorm veel protesten, solidariteitsacties en herdenkingen op gang waren gekomen. De druk op het regime van Al-Bashir was zo groot geworden dat het onvermijdelijk werd dat hij moest wijken. De grote vraag was wat er voor hem in de plaats zou komen. Zouden de militairen de macht blijven houden of zou er een democratisch gekozen regering gaan komen? Er volgde een overgangsregering waarin zowel militairen als anderen zitting hadden. Veel Soedanezen, ook in Nederland, hadden daar hun argwaan en bedenkingen over. Ze vreesden dat de overgang naar een democratisch gekozen regering zou worden gesaboteerd door de militairen. Die vrees is nu bewaarheid met de recente militaire coup.

De woede, frustratie en schrik hierover is groot onder de Soedanese vluchtelingen in Nederland. Maar ze geven niet op, want er is “geen weg terug”, zoals ze aangeven. De Soedanese revolutie moet koste wat het kost worden doorgezet.

Zaterdag 18 december
Van 17:00 tot 18:30 uur
Domplein, Utrecht

Harry Westerink