18 juni, Den Haag: #Voor14-actie bij de Tweede Kamer

Schilderij van Ka. Meer van haar werk vind je hier.

Op 18 juni vergadert een commissie van de Tweede Kamer over het armoede- en schuldenbeleid. “Daar moeten wij natuurlijk gezien en gehoord worden!”, aldus #DenHaagvoor14, die samen met de landelijke Voor 14-campagne op die dag een actie organiseert. “Steeds meer kinderen leven in armoede, steeds meer mensen zijn gedwongen uitkeringen aan te vragen en ook ouderen krijgen het steeds benauwder omdat de AOW al jaren stagneert. Genoeg is genoeg! Zoals de coronacrisis laat zien, is er zat geld, het wordt alleen niet eerlijk verdeeld”, aldus de oproeptekst.

De vergadering van de commissie begint om 9:30 uur. Voor die tijd wil de #Voor14-beweging via een actie op het Plein de Tweede Kamer wijzen op de bittere noodzaak om het minimumloon te verhogen naar minstens 14 euro per uur, waardoor dankzij de koppeling tussen minimumloon en uitkeringen ook de uitkeringen zouden gaan stijgen. #Voor14-activisten gaan ter plekke krijten, een actiebusje zorgt voor geluidsversterking en mensen met een uitkering of het minimumloon kunnen in het openbaar over hun ervaringen en hun strijd vertellen.

Donderdag 18 juni
Van 8:30 tot 9:30 uur
Plein, Den Haag
Facebook

Vervolg van de oproeptekst: “Op 18 juni om 8:30 staan wij op het Plein bij de Tweede Kamer om aandacht te eisen voor een verhoging van het minimumloon mét behoud van de koppeling met uitkeringen. Dat betekent dat er meer dan 2 miljoen werkers in loon op vooruit gaan, waaronder veel van onze essentiële werkers uit de zorg, postbodes en medewerkers uit de voedselketen. Daarnaast gaan ook 4 miljoen mensen met een uitkering (AOW, bijstand etc.) er flink op vooruit.”

“Wij zijn ook op zoek naar mensen die hun verhaal willen doen voorafgaand aan de commissievergadering. Ben jij een van de steeds grotere groep ‘werkende armen’? Moet jij rondkomen van een uitkering? Vind je de verdeling ook veel te scheef? Kom met ons mee demonstreren op 18 juni en stuur even een persoonlijk bericht als je zelf je verhaal wil doen. Samen krijgen wij de politiek zover!”

Tijdens de actie gelden in verband met het coronavirus de volgende instructies voor de deelnemers: draag een mondkapje, hou 1,5 meter afstand van elkaar en blijf bij gezondheidsklachten thuis.

Harry Westerink