19 januari, Nijmegen: boekpresentatie “De mythe van de groene economie”

Boekomslag.

In hun onlangs verschenen boek “De mythe van de groene economie” ontrafelen Anneleen Kenis en Matthias Lievens de mythe dat “duurzaam ondernemerschap” of emissiehandel een antwoord zou kunnen bieden op klimaatverandering. De transitie naar een duurzame toekomst kan niet zonder diepgaande maatschappijverandering, zo stellen de auteurs. Een economisch systeem dat uitsluitend en noodzakelijk op tomeloze groei is gericht, zal de “global warming” niet af kunnen wenden. De zogenaamde alternatieven die het “groene kapitalisme” momenteel aandraagt, zijn niet alleen ontoereikend – ze zijn bovendien sociaal onrechtvaardig, en dragen bij aan de vergroting van de kloof tussen arm en rijk. De strijd tegen klimaatverandering moet evengoed een strijd zijn voor meer sociale gelijkheid, democratisering en herverdeling.

Boekpresentatie en discussie
(Uitdagingen voor de 21ste eeuw #1)
Zaterdag 19 januari, om 16:00 uur.
Politiek Eetcafé De Klinker
Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen
Facebook-event

Dit boek deed in België (thuisland van de auteurs) al het nodige stof opwaaien. Het leidde reeds tot uitgebreide discussie in de Belgische pers: klimaatactivisten, vakbondsleiders, politici, ministers en grootindustriëlen roerden zich in het debat. Voor allen heeft dit boek een even ongemakkelijke en confronterende, als belangrijke boodschap: radicale verandering is onze enige optie.

Wat ons betreft moet dit boek ook in Nederland tot de nodige discussie gaan leiden. Daarom organiseert Doorbraak in samenwerking met De Broeikas op 19 januari een boekpresentatie. Co-auteur Matthias Lievens zal het boek inleiden, waarna er ruime gelegenheid zal zijn voor discussie met en door het publiek.

Deze bijeenkomst is tevens de eerste in een serie gelegenheden waarbij Doorbraak aanzet wil geven tot een bredere discussie over de toekomst van linkse politiek. Met welke nieuwe problemen en mogelijkheden zullen linkse bewegingen zich in de komende decennia geconfronteerd zien? Hoe bieden wij nieuwe sociale, economische, politieke, ecologische en technologische ontwikkelingen het hoofd? Wat zijn de grote uitdagingen voor de 21-ste eeuw?

Na afloop is er ook gelegenheid om een driegangen biologisch-veganistische maaltijd te gebruiken (vanaf 19:00 uur). Het wordt aanbevolen om daar vooraf voor te reserveren: 024-3605208.

Mathijs van de Sande