19 november, Den Haag: demonstratie tegen de militaire staatsgreep in Soedan

Morgen wordt er vanuit de Soedanese gemeenschap in Nederland opnieuw een demonstratie georganiseerd naar aanleiding van de recente militaire staatsgreep in Soedan. De actie vindt plaats in Den Haag, bij de Tweede Kamer die vanwege renovatie van het Binnenhof tijdelijk is gehuisvest aan de Bezuidenhoutseweg. Eerder waren er in Amsterdam (op 27 oktober), in Den Haag (op 26 en 30 oktober) en in Utrecht (13 november) ook al protesten tegen de militaire coup. De demonstratie van morgen wordt mede gehouden omdat gisteren 14 Soedanezen zijn vermoord door militairen en gewapende milities.

Eind 2018 brak de Soedanese revolutie uit die uiteindelijk leidde tot het afzetten van dictator Omar al-Bashir. Dat gebeurde nadat in Soedan zelf en wereldwijd, ook in Nederland, enorm veel protesten, solidariteitsacties en herdenkingen op gang waren gekomen. De druk op het regime van Al-Bashir was zo groot geworden dat het onvermijdelijk werd dat hij moest wijken. De grote vraag was wat er voor hem in de plaats zou komen. Zouden de militairen de macht blijven houden of zou er een democratisch gekozen regering gaan komen? Er volgde een overgangsregering waarin zowel militairen als anderen zitting hadden. Veel Soedanezen, ook in Nederland, hadden daar hun argwaan en bedenkingen over. Ze vreesden dat de overgang naar een democratisch gekozen regering zou worden gesaboteerd door de militairen. Die vrees is nu bewaarheid met de recente militaire coup.

Vrijdag 19 november
Van 15:00 tot 17:00 uur
Tweede Kamer
Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag

De woede, frustratie en schrik hierover is groot onder de Soedanese vluchtelingen in Nederland. Maar ze geven niet op, want er is “geen weg terug”, zoals ze aangeven. De Soedanese revolutie moet koste wat het kost worden doorgezet.

Harry Westerink