20 januari, Amsterdam: solidariteitsactie tegen intimidatie van dwangarbeiders

Logo van het Amsterdamse comité.
Logo van het Amsterdamse comité.

Op 24 december publiceerde De Volkskrant een spraakmakende serie artikelen over de hemeltergende praktijken in het dwangarbeidcentrum aan de Laarderhoogtweg in Amsterdam. De artikelen waren gebaseerd op getuigenissen van tientallen bijstandsgerechtigden die in het centrum verplicht onbetaald moeten werken. De serie was tot stand gekomen in samenwerking met het comité Dwangarbeid Nee, waarin ook Doorbraak meedoet.

Waar Dwangarbeid Nee steeds rekening mee had gehouden, blijkt nu werkelijkheid te zijn geworden. Een van de geïnterviewde dwangarbeiders wordt flink geïntimideerd, omdat ze de vuile was buiten heeft gehangen. Uit solidariteit met haar organiseert Dwangarbeid Nee aanstaande maandag bij het centrum een protestactie.

Protestactie
Maandag 20 januari
Van 7:30 tot 12:00 uur
Dwangarbeidcentrum
Laarderhoogtweg 51
Amsterdam Zuidoost

Gisteren nam de klokkenluidster contact op met het comité. Sinds de publicatie van haar verhaal in De Volkskrant kreeg ze een speciale behandeling in het centrum, zo vertelde ze. Ze wordt ter plekke regelmatig apart gezet van de rest van de groep dwangarbeiders. Die behandeling viel ook haar collega-dwangarbeiders op, en die vroegen haar dan ook waarom ze zo hard aangepakt werd. Deze week liep de intimidatie de spuigaten uit. Een van de “werkmeesters” van het centrum kwam op haar afstappen, zette vijf dozen met schoenen voor haar neer en beet haar bits toe: “Poetsen jij”. Omdat ze het getreiter beu was, weigerde ze om dat te doen. Daarop kon ze vertrekken, zo werd haar te verstaan gegeven. Ze kreeg te horen: “Maandagochtend heb jij een stevig gesprek met de klantmanager”.

Het is duidelijk dat de leidinggevenden van het centrum geïrriteerd zijn over de Volkskrant-publicatie. Want nu is naar buiten gekomen dat het moeten ondergaan van vernederingen in het centrum geen uitzondering is, maar de regel. Dwangarbeid Nee pikt dit vanzelfsprekend niet. Intimidatie van bijstandsgerechtigden is schandalig en misselijkmakend. Dat moet gestopt worden. Het comité roept daarom iedereen op “om te protesteren, te protesteren en nog eens te protesteren”. Dwangarbeid moet verdwijnen, liever gisteren dan vandaag.

Tijdens een bijeenkomst van de Leidse PvdA op 8 januari namen raadslid Anna van den Boogaard en Kamerlid John Kerstens de verhalen van de dwangarbeiders in de Volkskrant-artikelen overigens nog met een flinke korrel zout. Het is grof en stuitend dat deze PvdA-ers er als de kippen bij zijn om de schokkende ervaringen van bijstandsgerechtigden te relativeren en te bagatelliseren. Maar of ze bijstandsgerechtigden nu geloven of niet, de strijd van onderop tegen dwangarbeid is volop gaande. Als bazen en bonzen ons brandmerken en vernederen, dan zullen we hen dat vroeger of later betaald zetten.

Harry Westerink