20 juni, Leiden: Refugee Lives Matter! Solidariteitsactie in het kader van Wereldvluchtelingendag

In het kader van Wereldvluchtelingendag organiseren diverse actie- en steungroepen op 20 juni in een aantal steden activiteiten uit solidariteit met vluchtelingen en migranten. Ook in Leiden vindt een solidariteitsactie plaats, die wordt georganiseerd door Extinction Rebellion Leiden, Doorbraak en het Leids Steunloket Migranten. De landelijke coördinatie van de activiteiten is in handen van Stop the War on Migrants en Comité 21 maart.

Uit de oproeptekst: “Voor migranten en vluchtelingen is het leven in ‘normale’ tijden vaak al heel moeilijk. De overvolle opvangkampen en detentiecentra, het moeten overleven zonder verblijfsrecht, soms zelfs op straat, vormen een gevaar voor hun gezondheid. Tijdens de huidige coronapandemie wordt dit alleen maar erger. Vluchtelingen en migranten zijn bijzonder kwetsbaar voor de crisis. Door de pandemie is het nog eens extra duidelijk geworden dat gezondheid een collectieve verantwoordelijkheid is. Maar als het om vluchtelingen en migranten gaat, dan lappen machthebbers in Europa en dus ook in Nederland die verantwoordelijkheid aan hun laars.”

Sprekers:

Braima is een vluchteling uit Guinee Bissau. Hij leeft al meer dan 15 jaar in Leiden. Door sluiting van de Leidse bed-, bad-, broodopvang is hij op straat beland.
Rayan is bestuurslid van het onlangs opgerichte Leids Steunloket Migranten (LSM)
Ibttesam is actief bij Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illegaal en vluchteling uit Soedan.
Harry is actief bij Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illegaal.

Zaterdag 20 juni
Van 14:00 tot 15:30 uur
Van der Werfpark, Leiden
Facebook

“Zo heeft het Leidse gemeentebestuur besloten om de Bed-Bad-Brood-opvang voor mensen zonder papieren te sluiten. Per 1 mei 2020 zijn daardoor flink wat mensen zonder papieren in Leiden dakloos geworden. Ondanks aanhoudend protest tegen dat dakloos maken in coronatijd weigert het gemeentebestuur om deze mensen opvang te bieden in de stad. Dat heeft tot gevolg dat er nu vluchtelingen en migranten door Leiden moeten zwerven, zonder voldoende uitzicht op onderdak en eten. Ze kunnen zich nauwelijks staande houden en moeten overleven van wat anderen hen geven. Ze zijn op grond van het heersende keiharde beleid rechteloos gemaakt en worden bestuurlijk en maatschappelijk uitgesloten. Hun leven is boordevol onzekerheid, onveiligheid en kwetsbaarheid.

Engelse vertaling. English translation.

De grote demonstraties wereldwijd tegen politiegeweld en racisme, die ook vluchtelingen treffen, maken duidelijk dat er veel protest nodig en mogelijk is. Refugee lives matter! We roepen daarom op om een einde te maken aan het geweld tegen migranten en om dat geweld te vervangen door de solidariteit die nodig is om deze wereldwijde crisis aan te pakken. Wij verzetten ons tegen racisme en discriminatie en eisen:

  • sluit de detentiecentra en stop deportaties, geef vluchtelingen onderdak en eten;
  • stop de militarisering van grenzen en pushbacks, hervat reddingsacties;
  • recht op gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden voor iedereen;
  • legaliseer alle vluchtelingen en migranten.”

Tijdens de actie gelden voor de deelnemers in verband met het coronavirus de volgende instructies: draag mondkapjes en hou 1,5 meter afstand van elkaar. Ter plekke is er de mogelijkheid om samen op straat te krijten, een tekstbordje te maken en naar de toespraken te luisteren.

Harry Westerink