20 november, Amsterdam: bijeenkomst met tips en tricks voor mensen tegen Zwarte Piet

Zwarte Piet is racisme.
Zwarte Piet is racisme.

Op 20 november organiseert Nederland Wordt Beter in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een bijeenkomst onder het motto “Hoe overleef ik de Zwarte Pieten-discussie?”. De bijeenkomst is met name bedoeld “voor iedereen die deze discussie wil begrijpen en een bijdrage aan de verandering van Zwarte Piet wil leveren, maar niet weet hoe”.

Maandag 20 november
Vanaf 20:00 uur
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam
Facebook
Reserveren kan hier
Ook te volgen via livestream

Uit de oproeptekst: “We trappen de avond af met een korte terugblik op de successen die geboekt zijn. Maar er is nog veel te doen. Hoewel steeds meer mensen inzien dat verandering noodzakelijk is, verzandt de discussie vaak, verzaken politici om de leiding in het debat te nemen en is het voor veel mensen moeilijk om op een open en constructieve manier over een aanpassing van Zwarte Piet te praten. Hoe doorbreken we deze impasse? Op deze avond willen we de grote groep die voor verandering is maar zich niet uitspreekt, in contact brengen met mensen die, soms al jaren, constructief het gesprek aangaan. Hoe doe je dat en hoe ga je om met weerstand en drogredenen?
– Wat zijn de mythes en feiten in de discussie? Hoogleraar Alex van Stipriaan belicht de geschiedenis van Zwarte Piet.
– Met Sylvana Simons en Erik van Muiswinkel gaan we in gesprek over wat er gebeurt als je je uitspreekt tegen Zwarte Piet. Hoe gaan zij om met die weerstand en hoe houden ze het gesprek open en constructief, ondanks felle reacties en soms zelfs bedreigingen?
– Wat zijn de succesvolle manieren om met mensen in gesprek te gaan, zowel op social media als in het privéleven? Aan het woord komen onder andere docenten en ouders die soms al jarenlang, elke dag, mensen te woord staan in de discussie en lastige vragen beantwoorden, zowel online als offline. Samen met het publiek vinden we succesvolle manieren om de discussie te voeren.
– Jerry Afriyie en het team van stichting Nederland Wordt Beter, ook de drijvende kracht achter de Facebookpagina Zwarte Piet is racisme, geven tips & tricks om je staande te kunnen houden in de discussie.”

Harry Westerink