20 oktober, Amsterdam: bijeenkomst over protestactie tegen Zwarte Piet bij intocht Sinterklaas

Logo.
Logo.

Op 20 oktober organiseert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een informatiebijeenkomst voor alle mensen die op 14 november in Meppel gaan protesteren tegen de aanwezigheid van de Zwarte Piet-figuur tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Onlangs werd bekend dat tijdens die intocht ook zogeheten Schoorsteenpieten met roetvegen op hun gezicht zullen meedoen. Niettemin blijft ook de racistische karikatuur deel uitmaken van het Pieten-leger. Daarom roept KOZP op om met een protestactie in Meppel de strijd tegen Zwarte Piet voort te zetten.

Informatiebijeenkomst
Dinsdag 20 oktober
Van 19:00 tot 21:30 uur
Amsterdam
Hier aanmelden
Locatie krijg je daarna te horen
Facebook-event

Recentelijk hebben KOZP-vertegenwoordigers een gesprek gehad met de Meppelse burgemeester Jan Westmaas. Daarbij hebben ze “een betekenisvolle plek” opgeëist voor de protestactie. Vorig jaar, bij de landelijke intocht in Gouda, scheepte het gemeentebestuur van die stad KOZP nog af met een demonstratie op een achterafveldje, ver weg van de plek waar de intocht zou gaan plaatsvinden. Dat pikten de activisten tegen Zwarte Piet vanzelfsprekend niet, waarna ze zich op de dag van de intocht verzamelden op de plek waar Sinterklaas in het bijzijn van de racistische karikatuur zou gaan verschijnen. Dat leidde tot de preventieve arrestatie van maar liefst negentig activisten, die alleen maar werden opgepakt omdat ze ergens stonden. Daarbij schonden de politie en andere lokale autoriteiten niet alleen het recht op demonstratie en vrije meningsuiting, maar maakte men zich ook schuldig aan etnische profilering.

De bijeenkomst op 20 oktober vindt plaats in het bijzijn van de Amerikaanse activiste Derecka Purnell, die meedoet aan de Black Lives Matter-beweging. Ze zal haar kennis en ervaring vanuit die strijdbare anti-racistische beweging delen met het publiek. Verder zal meer in detail worden ingegaan op de protestactie tijdens de intocht, waarbij vragen aan de orde komen als “Wat gaan we precies doen in Meppel?”, “Hoe zit het met de kans op arrestatie?” en “Hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen mobiliseren voor de actie?”.

Harry Westerink