21 april, Amsterdam: demonstratie “Laat vluchtelingen niet verdrinken!”

Onder het motto “Laat vluchtelingen niet verdrinken!” organiseert op 21 april een groot aantal vluchtelingengroepen en andere organisaties in Amsterdam een demonstratie tegen migratiebeheersing en voor het steunen van vluchtelingen hier en aan de Europese buitengrenzen. “De EU heeft recent besloten te stoppen met het redden van vluchtelingen op de Middellandse Zee. Tegelijkertijd investeert de EU wel in het uitbreiden van het aantal grenssoldaten. In 2027 moeten er 10.000 grenssoldaten paraat staan om vluchtelingen te weren van het Europese continent”, aldus de oproeptekst van de organisaties. “Het komt er dus op neer dat de EU geen geld over heeft om verdrinkende vluchtelingen te helpen, maar er is wel geld om vluchtelingen die het vasteland halen op te laten wachten door grenssoldaten met wapens, hen op te sluiten en vervolgens terug te sturen naar de ellende waar zij voor op de vlucht zijn geslagen.”

Zondag 21 april
Van 14:00 tot 16:00 uur
Dam, Amsterdam
Facebook

De oproeptekst vervolgt met: “Vrijwilligers die hun best doen om vluchtelingen op de Middellandse Zee te helpen, worden op verschillende manieren gecriminaliseerd. Er zijn inmiddels al meerdere vrijwilligers in verschillende landen gearresteerd omdat zij het lef hadden om vluchtelingen in nood een helpende hand te bieden.

Het is inmiddels zelfs zo triest gesteld dat het enige schip dat nog op pad ging om mensenlevens te redden in de Middellandse Zee, de Sea-Watch 3, niet meer mag uitvaren. Het schip vaart onder Nederlandse vlag en het kabinet stelt dat de ‘bemannings- en veiligheidseisen’ niet streng genoeg zijn. Volgens Sea-Watch betreft het een politieke truc gericht op het stilleggen van de activiteiten van Sea-Watch.

De Nederlandse overheid en de EU moeten zich schamen voor dit mensonterende beleid. Dit kan en moet anders. Mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld, armoede en klimaatchaos laat je niet verdrinken, die bied je een veilige plek waar zij een nieuw bestaan op kunnen bouwen.

Met deze demonstratie roepen wij de Nederlandse overheid op om:
• De Sea-Watch 3 haar werk te laten doen;
• Een veilige route te creëren voor vluchtelingen zodat er geen onnodige doden meer vallen;
• Te stoppen met het verkopen van wapens.

Maar ook de stad Amsterdam moet haar verantwoordelijkheid nemen als het gaat om vluchtelingen. De komst van een 24-uursopvang voor ongedocumenteerde vluchtelingen is hartstikke welkom, maar dit is absoluut geen definitieve oplossing. Het is de afspraak dat er niemand op straat hoeft te slapen in Amsterdam, in werkelijkheid slapen er echter wel degelijk mensen op straat. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld zo’n 60 vluchtelingen die noodgedwongen worden opgevangen door kerken als gevolg van de sluiting van de winteropvang. Het college weigert tot nu toe om alternatieve opvang voor deze groep te regelen.

Daarom roepen wij de politiek in Amsterdam op om:
• Per direct de winteropvang te heropenen voor minstens drie maanden;
• Zo snel mogelijk een permanente noodopvang te realiseren voor ongedocumenteerde vluchtelingen en daklozen.”

Harry Westerink