21 maart, Amsterdam: demonstratie tegen racisme en fascisme

Banner van de demonstratie. Rode achtergrond met rechtsonder twee mensen die een vuist maken.

Op 21 maart organiseert het Comité 21 maart in Amsterdam een demonstratie in het kader van de internationale dag tegen racisme.

Uit de oproeptekst: “Duizenden mensen door heel Nederland gingen het afgelopen jaar de straat op in solidariteit met de vluchtelingen in Moria. Tienduizenden sloten zich aan bij de historische Black Lives Matter-protesten. Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme, zullen we hier een vervolg aan geven. Dit is hoognodig.

De PVV roept nu op tot een ministerie voor etnische zuivering van moslims. Antisemitische complottheorieën hebben vrij spel binnen de FvD. Deze extreem-rechtse partijen geven zelfvertrouwen aan fascistische groeperingen en gewelddadige hooligans. Samen legden zij de basis voor de coronarellen. Bijeenkomsten en demonstraties van activisten tegen Zwarte Piet werden door extreem-rechts onmogelijk gemaakt. Vakbondsleden worden geïntimideerd.

Zondag 21 maart
Vanaf 13:00 uur
Westerpark, Amsterdam
Facebook

In plaats van zich tegen dit racisme te verzetten, gaan gevestigde partijen hierin mee. Zij gebruiken racisme om de aandacht af te leiden van de woede over bezuinigingen, toenemende ongelijkheid en neo-liberaal coronabeleid. Het toeslagenschandaal legt het institutioneel racisme onder tien jaar Rutte bloot. Mensen van kleur worden geconfronteerd met discriminatie op de arbeidsmarkt en etnisch profileren door de politie.

Samen gaan we op 21 maart de straat op. Samen laten we een solidair en anti-racistisch geluid horen. We zeggen nee tegen een kabinet met extreem-rechts! Verspreid de boodschap en sluit je aan!”

Tijdens de demonstratie gelden de gebruikelijke coronamaatregelen.

Harry Westerink