22 februari, Den Haag: protestactie tegen Aegon en Nationale Nederlanden wegens betrokkenheid bij bouw van Poolse grensmuur tegen vluchtelingen

De actiegroepen MiGreat NL, Radical Solidarity en Stop the War on Migrants organiseren op 22 februari in Den Haag een protestactie bij kantoren van Aegon en Nationale Nederlanden. De actie richt zich tegen het maken van winst door deze verzekeringsmaatschappijen bij de bouw van een Poolse grensmuur om vluchtelingen tegen te houden. De actiegroepen eisen dat de verzekeringsmaatschappijen hun aandelen in de bouwbedrijven Budimex and Unibep afstoten.

Uit de oproeptekst: “Eerder dit jaar is Polen begonnen met de bouw van een muur aan de grens met Belarus om te voorkomen dat vluchtelingen hun toevlucht zoeken in de EU. Aanvankelijk stuurde de Poolse staat het leger om vluchtelingen tegen te houden, waardoor ze de EU niet konden binnenkomen. Nu hebben ze hun inspanningen opgevoerd door te beginnen met de bouw van een muur van 180 kilometer om migranten verder af te schrikken. Inmiddels zijn zeker tien vluchtelingen aan de grens omgekomen.

Dinsdag 22 februari
Van 16:30 tot 17:30 uur
(Gelijktijdig bij kantoren van Aegon en Nationale Nederlanden)
Aegon, Aegonplein 50, Den Haag
Nationale Nederlanden, Prinses Beatrixlaan 35, Den Haag
Facebook

De muur wordt gebouwd door Budimex SA en Unibep. Deze Poolse bedrijven zullen respectievelijk ongeveer 71 miljoen en 43 miljoen euro ontvangen om deze muur in de komende vijf maanden neer te zetten. Aegon en Nationale Nederlanden investeren in deze bedrijven. Nationale Nederlanden bezit bijna 10 procent van de aandelen van Budimex en is de op een na grootste aandeelhouder. Aegon heeft kleinere aandelenbelangen in zowel Budimex als Unibep. Deze bedrijven profiteren dus van de militarisering van grenzen en zijn medeverantwoordelijk voor het in gevaar brengen van migrantenlevens.

Niemand mag winst maken met geweld tegen vluchtelingen. Sluit je aan bij de picketline om werknemers van Aegon en Nationale Nederlanden te informeren en te eisen dat beide verzekeraars desinvesteren uit de muurbouwers.”

Harry Westerink