22 mei, Den Haag: bijeenkomst over gentrificatie als klassenstrijd

Logo
Logo

Onder de titel “There goes the neighbourhood” vindt in boekwinkel Opstand in Den Haag op 22 mei een bijeenkomst plaats over gentrificatie als klassenstrijd. Haagse activisten hadden dit thema ook als uitgangspunt genomen voor de recente 1 mei-demonstratie in die stad.

Bijeenkomst
Dinsdag 22 mei
Vanaf 19:00 uur
Boekwinkel Opstand
Beatrijsstraat 12
Den Haag
Facebook

Uit de oproeptekst: “Gentrificatie als klassenstrijd. In steden over de hele wereld worden gevestigde steden omgevormd voor de behoeften van het kapitaal. Gentrificatie verwoest de sociale verbanden van working class-wijken, het verdrukt langdurige inwoners om zo ruimte te maken voor sociaal mobiele, vaak witte, professionals – die vaak de rijke lokale geschiedenis van de wijk als een kitscherig aantrekkingsmerk beschouwen. De culturele botsing die ontstaat tussen de gevestigde bewoners en de nieuwe inwoners wordt vaak gezien als de frontlinie in de strijd tegen gentrificatie; een ruzie tussen een lokale roti-zaak en een nieuwe ‘craft beer’-kroeg; of de strijd tussen hippe loft-huurders en diegenen die een voordeel hebben aan de lokale sociale voorzieningen.

Terwijl deze spanningen echt zijn, zijn ze maar de punt van de ijsberg. Gentrificatie is een systematisch proces, gefaciliteerd door de staat, regionale en lokale autoriteiten en gesponsord door massale financiële instituties die portfolio’s beheren van biljoenen dollars. Het is klassenoorlog in de fysieke ruimte, met al de daarbij komende tegenstrijdigheden en complexiteiten. Deze maandelijkse aflevering van Trouble onderzoekt gentrificatie als een kapitalistisch proces van urbanistische ontwikkeling. Hiermee wordt er gekeken naar hoe gentrificatie zich aan het ontwikkelen is in drie megasteden: Toronto, New Orleans en Istanbul.”

Harry Westerink

Banner
Banner