23 april, Amstelveen: kunst en anarchisme tijdens de “Bajeenkomst” in het Cobra museum

Deel van een schilderij van Baj.
Deel van een schilderij van Baj.

Op zondag 23 april organiseert het Cobra museum in samenwerking met de Vrije Bond een tentoonstelling over kunst en anarchisme. Het werk van kunstenaar Enrico Baj staat deze dag centraal. Daarnaast kunnen bezoekers onder andere luisteren naar een speech van onze vaste gastauteur Peter Storm, een rondleiding krijgen van kunsthistoricus en anarchist Dick Gevers, luisteren naar muziek van Almudena Rubio y Davide Cristiani, en kijken naar “Take my hand, because life can’t be an endurance art performance” van Ioana Tudor.

“Bajeenkomst”
Zondag 23 april
Van 11:00 tot 17:00 uur
Cobra museum
Sandbergplein 1
Amstelveen
Facebook

Uit de aankondiging van de Vrije Bond: “Afgelopen november is de Vrije Bond door Carrie Pilto (gastcurator) en het Cobra Museum gevraagd samen te werken rond de tentoonstelling ‘Enrico Baj: Play as Protest’. Het idee was om de anarchistische kant en het perspectief van Enrico Baj te belichten. Wij van de Vrije Bond zijn erg enthousiast over deze samenwerking en zien dit als een mooie kans om de anarchistische vrije geest van Enrico Baj te vieren, en te laten inspireren.

Naast zijn kunststukken als de ‘Begrafenis van de anarchist Pinelli’, de ‘Generaals’ (gemaakt uit artikelen die hij had gevonden), de kunststroming ‘Arte nucleaire’ en zijn ‘Robots’, stond Enrico Baj ook bekend om zijn gulle donatie die de bouw van de CIRA, anarchistisch archief in Lausanne, mogelijk heeft gemaakt. Enrico Baj vond zich vaak op gespannen voet met het militarisme van het tijdperk (hij verliet Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog om de dienstplicht te vermijden). Vaak botste hij met de politieke en militaire leiding van Italië en vertoonde hij vaak een obsessie met de nucleaire oorlog. Zijn kunst richt zich door middel van provocatie tegen het fascisme, totalitaire systemen, de macht van de heersende klasse en de potentiële vernietiging van de leefomgeving (de toen nieuwe nucleaire dreiging). Iets waar wij als Vrije Bond ons in kunnen vinden.

Wanneer het kapitalisme met zijn relatie tot werk leidt tot vervreemding en verveling in plaats van het leven te vieren, laten we ons dan bezighouden met werken en kunst als spontane activiteit. Laten we, net als kinderen en kunstenaars, zorgen voor een ruimte – en tijd – om na te gaan hoe we spel zouden kunnen laten leiden tot andere vormen van sociaal protest die plezier geeft en onderdeel van ons dagelijks leven wordt.

Dus laten we samenkomen op zondag 23 april en laten we die dag ruimte en tijd maken om plezier te beleven aan kunst, de daad van protest, muziek en het samenzijn. Deze dag zal geheel in het teken van het anarchisme en de kunst van Enrico Baj staan.”

Shirley de Vet