23 april, Den Haag: demonstratie voor erkenning van de Armeense Genocide door de Nederlandse regering

Op dinsdag 23 april organiseren de Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO) in Den Haag een demonstratie voor erkenning van de Armeense Genocide door de Nederlandse regering. Er zal ook een petitie worden aangeboden.

De demonstratie vindt plaats in het kader van de herdenking van de Armeense Genocide. Internationaal wordt 24 april 1915 gezien als het begin van die genocide in het Ottomaanse rijk. Op die dag werden Armeense intellectuelen gevangen gezet en kort daarop geëxecuteerd. Dat was het startsein voor de genocide, waarbij 1,5 miljoen Armeniërs en Aramese christenen werden vermoord.

Die slachtoffers worden jaarlijks herdacht, overal ter wereld. De genocide wordt echter ontkend door de Turkse staat. Het Nederlandse parlement erkent de genocide wel, maar de Nederlandse regering officieel nog niet. Gezien de actuele situatie van Armeniërs in Turkije kan men zich afvragen of de genocide ooit wel echt tot een einde is gekomen.

Dinsdag 23 april
Vanaf 12:00 uur
Plein, Den Haag

Meer informatie op de website van de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON). Er wordt ook busvervoer geregeld.

Doorbraak organiseerde in 2015 een handtekeningenactie om de Armeense Genocide te erkennen. Die handtekeningen boden we het jaar daarop aan tijdens de officiële herdenking in Almelo. Op 20 april organiseren we samen met Nor Zartonk Nederland in Nijmegen de bijeenkomst “Is de Armeense genocide geschiedenis?” We vinden het belangrijk om de Armeniërs te steunen bij hun strijd voor erkenning, gelijke rechten en herstelbetalingen, én om het Turkse nationalisme – ook bij links! – waar de Armeniërs tegenaan lopen, te bestrijden.

Eric Krebbers