24 april, Almelo: aanbieding handtekeningen van #erken1915 op herdenkingsbijeenkomst Armeense Genocide

Deportaties in 1915.
Deportaties in 1915.

Op 24 april 1915 begon de Armeense Genocide met een massamoord op vooraanstaande Armeniërs in Istanboel onder leiding en toezicht van de toenmalige Ottomaanse regering. Om bij die gebeurtenissen stil te staan en om respect te betuigen aan de slachtoffers en de nabestaanden vindt er op 24 april een herdenkingsbijeenkomst plaats bij het Genocide Monument en in de zaal van de Armeens Apostolische Kerk in Almelo. Naast toespraken en muziek zullen de twee leden van Doorbraak die het initiatief namen tot de actie #erken1915 de handtekeningen aanbieden die daarbij zijn opgehaald. Ruim 550 mensen ondertekenden vorig jaar hun verklaring waarin een beroep wordt gedaan op de Turkse regering om een einde te maken aan haar decennialange ontkenningspolitiek én op de Nederlandse regering om de Armeense Genocide te erkennen.

Herdenking
Zondag 24 april
Vanaf 13:00 uur
(om 13:30 uur kranslegging)
Armeens Apostolische Kerk
Vriezenveenseweg 174
Almelo

Er zal gesproken worden door diverse vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap in Nederland, door historicus Ugur Ungor en door Tweede Kamer-leden van het CDA, de SP (Sadet Karabulut), de VVD, de CU en triest genoeg ook de fascistische PVV, de partij die, als ze de kans krijgt, Nederland wil “de-islamiseren”, dat wil zeggen ‘etnisch zuiveren’ van moslims.

“De Armeense Genocide mag nooit vergeten of verhuld worden. Dit zijn wij niet alleen verschuldigd aan de slachtoffers van de Armeense Genocide, maar ook aan de huidige en toekomstige generaties bij wie de pijn en gevolgen zichtbaar zijn en blijven. Dit alleen is echter niet voldoende. Ook samen actief blijven herdenken hoort hierbij”, aldus de Armeense Apostolische Kerk Nederland en de Stichting Armenian Genocide Memorial Almelo, die de herdenking van de Armeense Genocide van 1915 in samenwerking met Haytad (het Nederlands Armeens Comité voor Rechtvaardigheid en Democratie) organiseren.

Eric Krebbers