24 april, Den Haag: geluidsdemonstratie tegen herdenking van Willem van Oranje door Voorpost en andere extreem-rechtsen

Op 24 april gaan de extreem-rechtsen van Voorpost, Geuzenbond en Schild & Vrienden in Den Haag voor de tweede keer de geboortedag van Willem van Oranje herdenken, die leefde van 1533 tot 1584. Vorig jaar vond de herdenking voor het eerst plaats, bij Paleis Noordeinde. Ze willen die geboortedag jaarlijks gaan vieren. Anti-fascisten organiseren dit jaar op die dag een geluidsdemonstratie tegen de extreem-rechtse actie. In plaats van de huichelaar en maffiabaas Willem de Zwijger te verheerlijken, moet de nationalistische heldencultus rond zijn persoon volkomen aan diggelen worden geslagen.

In de strijd tegen racisme, fascisme en nationalisme is het van groot belang om af te rekenen met de verheerlijkende beeldvorming rond personen die symbool staan voor wat Nederland zou zijn of zou moeten zijn. Een van de bekendste symboolfiguren is Willem van Oranje, de zogenaamde “vader des vaderlands” die Nederland zou hebben bevrijd en tot een eenheid zou hebben gesmeed. Maar de prins van Oranje was helemaal geen bevrijder, idealist of voorvechter van tolerantie. Hij was juist een schijnheilige opportunist, een sluwe smiecht, een meedogenloze intrigant, een vervolger van “ketters”, een bendeleider, een beloftebreker, een maffiabaas en een dictator. Hij streefde steeds zijn eigen belang na door te doen alsof dat overeenkwam met het landsbelang. Met de bijnaam Willem de Zwijger gaven tijdgenoten van Willem van Oranje aan dat de “vader des vaderlands” nooit het achterste van zijn tong liet zien. Willem de Swighende, dus de Zwijger, betekende toen iets in de trant van Willem de Huichelaar.

Woensdag 24 april
Verzamelen om 18:30 uur
Locatie wordt op 24 april bekend gemaakt
Den Haag

Uit de oproeptekst voor de geluidsdemonstratie: “Voorpost, Geuzenbond en Schild & Vrienden zijn fascistisch en nationalistisch. Ze geloven onder andere in de omvolkingstheorie en strijden voor een sterk anti-immigratiebeleid. Ze streven naar een etnisch wit ‘Dietsland’ en ondertussen zijn ze ook sterk transfobisch. Bovendien willen ze iemand eren uit een familie die mede door kolonialisme en imperialisme miljarden euro’s heeft weten te exploiteren, zonder ook maar enige reflectie en aanstalten om dit goed te maken (voor zover dat kan).”

Fascisten en monarchisten zijn vanzelfsprekend niet welkom op de geluidsdemonstratie. De Haagse Stadspartij heeft het college van B&W laten weten dat er in Den Haag geen ruimte dient te zijn voor extreem-rechtse vereringen.

Harry Westerink

Flyer van de Haagse Stadspartij.