1 mei, Amsterdam: dag van de arbeid-demonstratie (met OV- en Palestinablok) en viering

Op 1 mei vinden er natuurlijk weer verschillende demonstraties en vieringen plaats in het land, in het kader van de dag van de arbeid. Zo ook in Amsterdam. ‘s Middags organiseert de FNV een demonstratie. Onderdeel van die demonstratie is het gezamenlijke blok van het Netwerk Klimaat van de FNV, en de OV-campagne in wording waar ook Doorbraak aan deelneemt. Ook een Palestina-blok maakt deel uit van de demonstratie, in solidariteit met Palestijnse werkers en met andere werkers waar ook ter wereld die vermoord, onderdrukt en uitgehongerd worden. Honderden FNV-ers riepen onlangs hun bestuur op om zich publiekelijk uit te spreken tegen de genocide in Palestina. ‘s Avonds vindt in Paradiso een viering plaats georganiseerd door Platform Stop Racisme en Fascisme, en FNV Young & United.

Uit de oproep van de FNV: “Afgelopen jaar boekte de FNV grote successen. Op veel plekken stegen de lonen en werd de ongelijkheid aangepakt. Maar we zijn er nog niet! Daarom viert de FNV op 1 mei 2024 de Dag van de Arbeid. Op deze dag staan de successen van de vakbond centraal en laten we aan iedereen zien welke strijd nog nodig is. Ben jij er ook bij?”

Uit de oproep voor het programma in Paradiso: “LEVE 1 MEI is een avondprogramma over de Dag van de Arbeid, de dag waarop we de strijd van arbeidersbewegingen over de hele wereld vieren. Werkenden en vakbonden hebben succesvol gestreden voor gelijke rechten, voor zichzelf en in solidariteit met andere gemarginaliseerde groepen. Tot op de dag van vandaag zetten zij die strijd voort, zelfs in Nederland, waar 1 mei geen officiële feestdag is.

Woensdag 1 mei
Amsterdam

Demonstratie FNV
Vanaf 14:00 uur, Museumplein

Netwerk Klimaat en OV-campagne blok in FNV demonstratie
Aanmelden (voor laatste info over verzamelplek en -tijd)
Meer over het blok en de campagne op Telegram

Viering Platform Stop Racisme en Young & United
Vanaf 19:00 uur, Weteringschans 6

Tijdens deze avond vieren we 1 mei wel, staan we stil bij die strijd én kijken we vooruit. Het is ondertussen de hoogste tijd om ons te bekommeren over de toekomst. Die kleurt namelijk extreem-rechts in Nederland en in de rest van de wereld. De rechten van werkenden en gemarginaliseerde mensen staan onder druk. Wat zijn de gevolgen voor onze democratische rechten? Wat betekent het voor de positie van gemarginaliseerde mensen en wie delven er straks het onderspit?”

Joris Hanse

Een van de vijf varianten van de oproep-poster van de FNV. Het blijft onbegrijpelijk dat de bond van de geüniformeerde klassenverraders lid kan blijven van de FNV. De politiebond maakt voortdurend stemming tegen de sociale bewegingen, en heeft op 1 mei echt niets te zoeken.